Gubbröra – den du kan servera till mormor och morfar!

Jag själv gillar gubbröran i små, nätta portioner på hårt bröd och/eller kavring och/eller danskt rågbröd. Ja jag vet att lämna ut ett recept på gubbröra är ungefär lika laddat som att skriva om förbjudna ämnen. Hur diplomatisk jag nu än försöker vara så räknar jag med att få lite slag på fingrarna och kanske en skopa ovett.

Men jag kan tala om att det är OK hur man än gör den. Alla har olika smak och så länge man är glad och hjärtat på rätta stället är allt bra.

Med det sagt – en riktig gubbröra, enligt gammal fin tradition, görs på ansjovis, dill, gräslök och kokt ägg.

Beroende på hur jag ska servera den så lägger jag ibland (oftast) i lite kokt potatis.  Välj en fin potatis inte någon mjölig variant. Koka dem ytterst försiktigt och när det finns en liten kärna i mitten av potatisen drar man av kastrullen från spisen. När potatisen är genommjuk häller man av vattnet, låter potatisen svalna och skalar den därefter om så behövs.

Jag är stormförtjust i rödlök och den ger en fräschör, krisp och sting. Små rödlökar har lite trevligare smak. Skölj den gärna med vatten om du tycker den är för stark i smaken.

Jag har varit hos familjer där de tycker att lite finskuret äpple ger behaglig sötma, men själv vill jag ha lite mer åt det salta hållet. Så varför inte testa någon gång att ha i några små kuber av ett sött äpple.

Godast tycker jag den är att servera på kavring. Men krispet från ett hårt bröd kan vara det som behövs för att den inte ska kännas stabbig.

Creme fraiche och majonnäs är inte heller fel att använda. Vill man ha den lite krämigare kan man även testa att röra i en rå äggula.

Äggen bör kokas tills gulan är fast men gyllene. Jag lägger dem i kallt vatten och kokar upp det. När vattnet börjar kokar sätter jag timern på 7 minuter.  Ställer av grytan med lock på och ställer återigen timern på 18 minuter. När timern ringer sköljer jag dem i rikligt med kallt vatten och låter dem svalna. Du får nu perfekt kokta ägg till din Gubbröra.

Något som ger en extra touch och njutning är att hälla lite brynt smör över Gubbröran precis innan den ska serveras. Den där nötiga smaken blir bara så fantastik god. Testa gärna med lite vid sidan om första gången!

Här kommer receptet och som sagt testa gärna med någon av mina små tips. Njut av en härlig Gubbröra!

 

Krämig gubbröra
Skriv ut
5 from 1 vote

Gubbröra ett gott recept

Gubbröra är en riktig klassiker på bland annat hårdkokta ägg, potatis och ansjovis.
En klassiker till jul men uppskattad året runt.
Måltid: Smårätter
Kök: Svenskt
Keyword: Gubbröra
Port: 8 buffetportioner

Ingredienser

  • 2 st kalla hårdkokta ägg
  • 4 st medelstora kalla kokta potatisar
  • 100 g ansjovisfiléer
  • 2 msk finskuren gräslök
  • 2 msk finskuren dill
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk kaviar
  • salt och svartpeppar

Instruktioner

  • Skala och tärna äggen.
  • Tärna potatisen 1/2x1/2 cm.
  • Låt ansjovisen rinna av och tärna den fint.
  • Hacka gräslök och dill fint.
  • Blanda crème fraiche, majonnäs, kaviar, gräslök och dill.
  • Vänd ner ägg, potatis och ansjovis.
  • Smaksätt med salt och peppar.

Tips

Vill man kan man lägga till:
1 msk kapris
1 liten rödlök
1/2 äpple
 

Välj ett bröd du själv gillar!