”Trolltyg i tomteskogen”, ursprungligen känd som ”Gnomes” i USA, är en animerad film från 1980 som har charmat svenska tittare i årtionden. Filmen är löst baserad på den nederländska boken ”Tomtar” av Wil Huygen, vackert illustrerad av Rien Poortvliet. Denna berättelse tar oss med till en förtrollad värld där skogstomten Tor, vid sina 101 år, förbereder sig för att gifta sig med den blonda Lisa. Bröllopet blir en stor händelse med gäster som Onkel Kostja som rest ända från Sibirien.

En saga om tomtar och troll

 

I denna magiska skog lever inte bara tomtar, utan också busiga troll som inte är särskilt förtjusta i tomtarna. Deras irritation växer när tomtarna befriar djur från trollens fällor. Trollen smider en plan för att störa bröllopet genom att kidnappa Lisa, i tron att skogen är för liten för både tomtar och troll.

En svensk TV-tradition

 

”Trolltyg i tomteskogen” har blivit en del av svensk jultradition sedan den först visades av Sveriges Television den 27 december 1981. Filmen har repriserats flera gånger, bland annat 1982, 1984, 1987 och 1989, och blev en av de mest efterfrågade repriserna. Under en period var filmens framtid osäker på grund av oklarheter kring upphovsrätten efter en konkurs, men rättigheterna klarnade så småningom.

DVD-utgivning och TV-visningar

 

I december 2010 släpptes filmen på DVD av distributionsbolaget Cinematic Vision, komplett med den svenska originaldubbningen. CCV lyckades lösa rättighetsfrågan och säkrade rättigheterna för både DVD och TV-utgivning. Filmen visades åter på SVT1 under julhelgen 2010 och på juldagen 2012, till glädje för svenska familjer.

Utmärkelser och erkännande

 

Filmen ”Trolltyg i tomteskogen” nominerades till en Emmy Award för bästa animerad film 1981, ett bevis på dess kvalitet och charm. Denna tecknade film är inte bara en del av julen, utan också en del av många svenskars barndomsminnen.