Var inte 80-talet ett oerhört bra årtal att växa upp i?

Här kommer 9 olika saker som ingen på 80-talet kan ha missat!

Carola slår igenom (1983)

När Carola Häggkvist var 16 år hade hon redan medverkat i några mindre tv-framträdande och 1983 kom hennes stora genombrott när hon sjöng på Melodifestivalen. I en gul overall sjöng hon “Främling” och blev en av Sveriges största artister över en natt.

 

Hockeyfrillan

Wayne Gretzky var en av hockeystjärnorna som hjälpte till att göra hockeyfrillan trendig hos män på 80-talet. Patrick Swayze hade den perfekta!  Ja, vad ska man  egentligen säga om denna frisyr.

Jaromir Jagr

 

Kassettbandspelaren

Helt plötsligt så kom kassettspelaren och revolutionerade musikindustrin och lika så våra öron. Nu kunde man lyssna på musik på gymmet, när man var ute eller bara satt hemma och inte ville störa familjen.

 

 

Päronhalvor med After Eight

Detta var en mycket populära efterrätt på 80-talet som i princip krävde noll kökskunskaper. Lägg After Eight på päronet och kör in det i ugnen. Klart!

Päron och After Eight

 

Tidningen Okej (1980)

Tidningar var något som alla läste på 80-talet och om man var ungdom så gällde Tidningen Okej. Kändisarna som omslagsbild var utmärkande för tidningen. Tidningen kom även med läckra affischer som användes som “tapeter” i många tonårsrum. 

 

Vira blåtira (1984)

Gillar du tuttifrutti och blåbär? Då var detta läsken för dig, 1986 var den på top 10 listan av mest sålda läsken och 1988 avslutades produktionen helt. Den återlanserades 1997 utan större framgång och slutade åter säljas två år senare. År 2010 återupptogs tillverkningen, denna gång av Vasa Bryggeri.

 

Varuhuset (1987)

I topp rollerna spelade bland annat Sven Holmberg och Christina Schollin. Denna succéfulla såpoperan ledde vägen till att allt fler och fler såpoperor producerades under 90-talet.

 

Moonboots

Dessa gamla godingar designades i italien på 70-talet men blev inte stora i Sverige förrän på 80-talet då de användes till vardag eller festliga tillställningar.

moonboots

 

 

Bagheera-overall

På 80-talet var detta helt vanligt för ungdomar att använda detta modeplagg i filmer, träningsprogram och till vardags.

overall

 

Patrik Sjöbergs världsrekord (1987)

1985 tog Patrik Sjöberg bragdguldet efter hans enastående framgång i EM och VM. Få höjdhoppare var i samma “viktklass” som Patrik Sjöberg och 1987 slog han världsrekordet på Stockholms Olympiastadion då han hoppade imponerande 2,42m.