Drickan från förr – tillverkad i Sverige

Apelsin-, cola- eller godisläsk? Minns du när drickabilen kom direkt till hemmet och du köpte flera backar läsk, för att ställa ner den i  källaren. Häng med på en nostalgitripp genom den svenska läskhistorien! Du kommer att komma ihåg smaker som du trodde du hade glömt!

Cuba Cola

En söt cola med… colasmak! En ursvensk läsk som är väldigt söt och kanske bör konsumeras i små klunkar.

När förbudet på coladrycker – som innehåller fosforsyra och koffein – hävdes 1953, samtidigt som efterfrågan på den amerikanska Coca cola sköljde som en svallvåg över landet, passade svenska Saturnus på att lansera sin version av den koffeinspetsade coladrycken. Cuba cola lanserades tre månader innan Coca cola och blev därmed Sveriges första cola-dryck.

Cuba Cola finns att köpa än idag!

Big Ben

Är det någon som minns denna lakritsläsk från 80-talet? När Big Ben lanserades hade man stora förhoppningar. Det var Norrköpingsbryggeriet – Flavoring som låg bakom läsken Big Ben. Trots att den samtida glasskioskvältaren Lakritspuck var en succé,  blev Big Ben en stor flopp i den svenska läskhistorien. ”Två klunkar var väl kanske okey, men inte en hel 33-centiliters flaska. Det blev bara för mycket”. Efter bara två veckor drogs läsken in från butikerna.

Zingo 

Ahh denna dryck! Det var tider när man fullkomligt älskade Zingos apelsinsmak.  Det var Apotekarnes som lanserade denna läsk redan på 1950-talet som Ingo läsken, efter vår egen världsstjärna Ingemar ”Ingo” Johansson som då ägde världsmästartiteln i tungviktsboxning. När han trist nog förlorade titeln döptes läsken 1962 om till Zingo. Så var det då – men idag håller denna läsk fortfarande sin plats i läskhyllan.

Zingo hade från början slogan ”försvinnande gott”. Den ursprungliga smaken på läskedrycken var apelsin, men på 70 talet var kreativiteten stor och nya smaker, som banan, choklad och päron lanserades.

Zingo produceras idag i Falkenberg av Carlsberg och gemensamt för alla smaker är att de innehåller 8% fruktjuice.

Dröm dig tillbaka och lyssna på When I kissed the teacher  och tänk på när McEnroe provocerade Borg i Båstad, du har tidningen Poster jämte dig och en solvarm Zingo – med sin starka och bubbliga apelsinsmak.

Pommac 

Pommac den bubblande läsk, som fick oss att känna av den ända upp i näsan.  Det är många av oss som fått den i ett champagneglas en decemberkväll vid tolvslaget, med de vuxna skålade in det nya året med de ädlare, franska bubblorna.

I själva verket lanserades Pommac 1919 som en dryck för vuxna, som ett alkoholfritt alternativ till vin. Drycken uppgavs innehålla extrakt från hela 25 olika frukter och lagrades i 3 månader på ekfat vilket adderade till både smak och den exklusiva känslan.

Drycken var på väg att försvinna 2004, men en proteststorm med över 50 000 namnunderskrifter fick nuvarande bryggeriet Carlsberg att ändra sig. Vid nyår finns den att köpa i magnumbutelj i flera affärer och på nätet.

Receptet är hemligt men innehåller bland annat äppel- och hallonjuice från koncentrat. Drycken har också fått mogna tre månader på ekfat och detta extrakt köps in från företaget Firmenich.

Trocadero 

Norrlands exotiska nationaldryck – drycken är smaksatt med både äppel och apelsin? Den lanserades i Sverige sommaren 1953 av Saturnus AB i Malmö. På den tiden avnjöts en läsk i takt med Elvis trånande ”Love me tender” och de första charteravgångarna till Spanien. Det exotiska namnet, som antas komma från torget ”Place du Trocadéro” i Paris, eller från den franska klubben med samma namn, bidrog till dryckens nymodiga och hippa känsla.

Norrlands nationaldryck” troligen eftersom dåvarande TILL-bryggerierna i Östersund tidigt fick bra snurr på distributionen i mellersta Norrland. ”Norr om Dalälven härskar Troca”, hette det.

Trocadero, vars hemliga recept är detsamma som för snart 65 år sedan, bryggs fortfarande av ett tiotal svenska bryggerier. Och än idag hyllas smaken i exalterade trådar på nätet, i ordalag som ”gudarnas nektar” och ”titanernas elixir”. Tillsammans med konjak bildar Trocadero en Grosshandlargrogg.

År 2019 lanserade GB Glace glassen Trocadero Zero som sockerfri isglass i popup-variant.

Vira blåtira 

Då har turen kommit till Vira Blåtira, 80-talets skumbanan på flaska. Förutom den festliga biverkningen att tungan blev illblå – blev drömmen om godis på flaska verklighet med 80-talsikonen Vira Blåtira. Vira Blåtira med sin intensiva skumbanansmak bör enligt vissa entusiaster K-märkas. Har lanserats på nytt av Vasa Bryggeri, tillsammans med sina minst lika färgglada läsksyskon Halla Ballou, Halka Banalka och Kiviga Kruse.

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om denna läsk!

 

Portello

Detta var karamell på flaska. Den har sitt ursprung i Malmberget bryggeri på 20-talet. Det är en klassisk dryck i Norrland. Kanske trettio- och fyrtiotalister ler vid smakminnet av denna karamelliga, men ändå fräscht mustiga läsk. Vissa anser att det smakar Trocadero med äppelmust, trots att denna klassiker föddes tre decennier tidigare. Förr konstaterades att ”ju längre norrut du reser, desto lättare blir det att hitta den”. Numera bryggs Portello på bland annat Vasa och Kopparbergs bryggeri och kan även hittas i affärer på sydligare breddgrader.

Merry 

Läsken i den gröna flaskan med en ganska fräck design på den tiden. Den räknades till den mer ”mogna” delen av befolkningen under 60-talet.  Merry – den citron- och limespetsade sockerdrickan. Som i princip smakade 7up – fast med mindre kolsyra. Den marknadsfördes i kaxiga annonser som ”Merry med fullvuxen smak” och med smått galna tävlingskampanjer.

Kommer du ihåg att man kunde samla på kapsylerna och du hade chansen att vinna Merrys rosafärgade Rolls Royce eller en resa till Beirut. Eller möjligen en livs levande elefant som också lottades ut.

För att vinna Rollsen skulle man dock samla in hela 849 999 kapsyler. Närmast kom Svenska Missionskyrkans ungdomsförbund som samlade in 300 000 och fick ett par Land Rovers som tröst. En privatperson lyckades dock vinna elefanten! Men han bytte den mot kontanter och elefanten hamnade på Eskilstuna djurpark.

Se Merrys reklam här

Merry lanserades under första halvan av 1960-talet av Bjäre industrier, som även stod bakom överlevaren Mer men finns inte längre i produktion.

Coco Bahia

Det var den där läsken som blev sist kvar i läskbacken. Som en kallsup av utspädd, kolsyrad Hawaiian tropic – Coco Bahia är läsken man tog om inga andra fanns kvar. Det är långt ifrån alla som tycker att Vasa Bryggeris relansering av Coco Bahia är någon vidare nyhet. Men för den med tropik-söta smaklökar har denna kultiga kokos- och ananasläsk sin givna plats i drickabacken.

 

Champis

Champis är en svensk klassiker som kanske inte är mest ägnad för barn. Den lanserades redan 1910 och hette då Champagneläskedryck men snart så förkortades det till Champis och det har sedan förblivit så. Betydligt sötare än champagne men med lite smaker påminnande om äpple och druvsaft så kan man med lite välvilja förstå namnet. En riktig långkörare i svenska läsksammanhang.

Läsken är väldigt populär fortfarande. Den marknadsförs av det klassiska bryggeriet Hammars bryggeri utanför Askersund samt av Spendrups. Än idag används samma hemliga recept och det är endast en person som känner till receptet och det är skaparens sonsonson, Göran Roberts.

Vilken var din favorit läsk?  Vilka minnen har du när du tänker på läsken? Lämna gärna en kommentar!