Klassisk falukorv i ugnen är en snabblagad, enkel vardagsrätt som är väldigt underskattad och smakar så gott. Jag minns från min barndom att min mamma lagade denna rätten då och då och jag tyckte alltid att falukorven blev så mycket godare än om man bara stekte den.  I ugnen får falukorven så goda kanter och smaker.

Det är klassiskt att servera falukorven med potatismos men det funkar precis lika bra med rotmos om man vill få in lite mer grönsaker i rätten. Rätten är också glutenfri då falukorven innehåller potatismjöl! Vad ska man säga, klassisk och god husmanskost!

Klassisk falukorv i ugn

Måltid: lunch, Middag
Keyword: falukorv
Port: 4 personer

Ingredienser

Falukorv i ugn

  • 600-800 g falukorv
  • 2 gula lökar
  • 2 st tomater
  • 100 g riven ost
  • senap
  • ketchup/tomatsås
  • salt och peppar

Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 1-2 msk smör
  • salt och peppar

Rotmos

  • 1 stor kålrot
  • 2 st morötter
  • 6 st potatisar
  • 5 dl vatten eller grönsaksbuljong
  • 5 st vitpepparkorn
  • 5 st kryddpepparkorn
  • 1-2 msk smör
  • salt och svartpeppar

Instruktioner

Falukorven

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Skiva falukorven med 1 cm mellanstånd utan att dela falukorven itu. Lägg sedan falukoven i en ungssäker form med en klick smör eller olivolja.
  • Skiva tomaten och löken.
  • Lägg sedan varannan tomat och lök i springorna på falukorven.
  • Lägg resterande lök runt falukorven.
  • Pensla på senapen och ketchupen.
  • Strö på den rivna osten.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Ställ in falukorven i ugnen i cirka 30 minuter.

Potatismos

  • Skala och skär potatisen i små bitar.
  • Koka potatisen i 20-30 minuter beroende på hur stora bitar du har gjort.
  • Häll av vattnet och mosa potatisen med en stavmixer, elvisp eller potatismosare.
  • Värm mjölken och smöret i mikron, häll sen i det i potatismoset.
  • Salta och peppar efter smak.

Rotmos

  • Skala kålrot, morot och potatis och skär allt i bitar.
  • Koka upp vatten eller buljong, salt och pepparkornen.
  • Lägg i moroten och kålroten, låt koka i 20 min.
  • Lägg i potatisen och koka tills allt är mjukt.
  • Häll av vattnet och mosa rotfrukterna med elvisp, stavmixer eller potatismosare.
  • Lägg till smöret och blanda tills det smälter.

Tips

Om du gillar äpple kan du lägga det emellan falukorven!
Du kan också lägga ner ketchup, tomatpure, senap, lök, salt och peppar i ungsformen och låta det steka till och sen slänga ner lite grädde om du vill ha en god sås till.
Lägg gärna i lite aromat i potatismoset, så får du den där lilla extra smaken!

Servera och njut av en gammal klassisk husmanskost rätt!