När Fredrik Jonsson fick tillfället att laga fläskpannkaka i  Sveriges mästerkock 2015, så gjorde han det med beröm godkänt från juryn.  Receptet på fläskpannkaka fick hela smakpanelen att jubla av lycka! Fläskpannkakan serveras med lingonsylt och en vitkålssallad.

 

Fläskpannkaka

Detta är Fredrik Johnssons klassiska recept på fläskpannkaka som uppskattas av både stora och små.
Måltid: lunch, Middag
Keyword: Fläskpannkaka
Port: 4 portioner

Ingredienser

Pannkaka

  • 300 gr Rökt sidfläsk i bit
  • 1 ½ msk Olivolja
  • 1 krm Salt
  • 1 ½ krm Svartpeppar malen
  • 7 dl Standardmjölk
  • 3 ½ dl Vetemjöl
  • 5 st Ägg
  • 30 gr Smör
  • 1 tsk Salt

Tillbehör

  • 300 gr vitkål
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk vit balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 dl lingonsylt, till servering

Instruktioner

Pannakakan

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Skär bort eventuellt svål från fläsket och skär fläsket i centimeterstora tärningar.
  • Stek fläsktärningarna med olivolja i en stekpanna. Salta (1krm salt) och peppra. Ta av stekpannan från spisen och ställ åt sidan.
  • Häll hälften av mjölken i en skål och vispa i allt mjöl och salt så att du får en klumpfri smet.
  • Tillsätt resten av mjölken i skålen och vispa i äggen i smeten.
  • Smörj en ugnssäker form med smör.
  • Lägg det stekta fläsket i formen och häll på pannkakssmeten, rör om med en slev så att fläskbitarna sprider ut sig i hela formen.
  • Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills du fått en fin gyllenbrun yta på fläskpannkakan.

Tillbehör

  • Strimla vitkålen tunt med hjälp av en osthyvel eller mandolin.
  • Lägg upp i en skål och ringla över lite olja och balsamvinäger och tillsätt en nypa salt.
  • Om du vill kan du droppa lite olivolja på pannkakan.
  • Servera med vitkål och lingonsylt.

Tips

Testa gärna med att byta ut fläsket mot bacon!

Njut av denna fantastiska fläskpannkaka!