Musik, kära vänner, är något vi människor har haft en hjärtlig relation till sedan grottmänniskornas dagar. Om du inte redan visste det, är musikernas allra innersta dröm att deras melodier blir odödliga och rör vid våra hjärtsträngar på djupet.

För oss musikälskare bjuder musiken inte bara på sköna toner, utan även en tidsresa tillbaka i historien.

Vem minns inte vad man gjorde när man hörde den där speciella låten för första gången? Kanske var man i full färd med att svänga sina lurviga på discot, ungdomsgården eller i Folkets Park.

Eller kanske satt man i en raggarbil och lät musiken skaka plåten.

Visst finns det låtar som får tårarna att rinna när man tänker på hur det där förhållandet tog slut, eller när man minns den person man var så vansinnigt förtjust i men aldrig fick.

Men låt oss inte glömma de sånger som får oss att skratta, när vi tänker på alla de tokiga äventyr vi har haft tillsammans med musiken som soundtrack!

Så kära vänner, nästa gång du lyssnar på musik, tänk på hur det förenar oss genom tid och rum och får oss att känna så mycket – och glöm inte att skratta åt de roliga minnen det väcker!

Värdet

Många gånger ställer vi oss frågan varför vissa individer köper ”fula” målningar och ”dålig” musik. Men låt oss komma ihåg att skönheten, eller bristen på den, ligger i betraktarens öga! När det kommer till konst och musik är det oftast de som väljer oss, inte tvärtom.

Musikens och konstens mystiska kraft är bra på att fånga våra hjärtan och sinnen. De får oss att känna saker vi aldrig trodde var möjliga och på något sätt berör de oss. Som om vi vore små fiskar som fångats i deras nät av estetiska överraskningar!

Och nu när vi pratar om musik, visste du att gamla vinylskivor kan vara värda en hel del pengar? Så gräv fram de där dammiga skivorna från vinden och se om du sitter på en liten skatt. Vem vet, kanske har du en raritet gömd någonstans däruppe?

Så vilka gamla skivor har du undangömda?

Så nästa gång någon ifrågasätter varför vi dras till ”ful” konst och ”dålig” musik, kom ihåg att det är dessa mystiska krafter som lockar oss in i deras värld – och att vi inte kan stå emot dem! Och kanske, bara kanske, kan vi skratta hela vägen till banken med våra värdefulla vinylskivor i handen.

 

The Who, The Who Sell Out (1967)

The Who, The Who Sell Out 1967

Här har vi ett av The Who’s mest sällsynta album genom tiderna. Tänk dig, endast 1 000 exemplar av denna pärla finns i världen! Så, vad kan du förvänta dig att få för denna musikaliska raritet?

The Who Sell Out är ett konceptalbum från 1967, deras tredje alster på repertoaren. Utgivet av Track Records i Storbritannien och Decca i USA, skulle det bli en hyllning (och samtidigt en parodi) av piratradiostationer som Radio London.

1967 var ju året då psykedelisk musik regerade, och även The Who lät sig inspireras av denna trend, vilket märks i flera av låtarna.

Men oj, oj, oj, vad hände med skivomslaget? Här ser vi bandmedlemmarna posera i fyra rutor med diverse bisarra produkter. På framsidan ser vi Pete Townshend svinga en gigantisk Odorono-deodorant, medan Roger Daltrey sitter i ett badkar fullt av bönor och kramar en jättestor Heinz bönburk.

På baksidan har vi Keith Moon som smörjer in sig med Medac-hudkräm (från en groteskt stor tub) och John Entwistle som gör reklam för Charles Atlas-kursen (den berömde kroppsbyggaren på den tiden).

Eftersom bandet använde verkliga varumärken i sitt skämtsamma skivomslag, blev de, förstås, stämda av de berörda företagen.

Så, om du råkar ha detta ORIGINAL album från 1967 i din ägo, kan du förvänta dig att sälja det på eBay för runt 10 000 kr och uppåt (1100 dollar). Inte illa för en gammal vinylplatta, eller hur?

David Bowie — The Prettiest Star (1973)

The Prettiest Star Bowie

Det var en gång, i en tid när rock’n’roll var så coolt att dinosaurierna skakade på sina svansar i takt med musiken, ett skivomslag som skulle bli en av de mest legendariska bilderna i rockhistorien.

Det är naturligtvis The Prettiest Star vi pratar om – en av den mytomspunna Ziggy Stardusts äventyr, också känd som David Bowie för er som inte är helt inne i stjärnstoffet.

The Prettiest Star var en sådan superhit att det sägs att självaste Mars funderade på att bli en Bowie-fanclub. Men det är inte bara låten som är ikonisk; det är också historien bakom den.

Bowie sjöng denna dänga till sin blivande fru, Angela Barnett, med en romantik som får Romeo att se ut som en amatör. Det är nämligen så att han ringde upp Angela och spelade låten för henne via telefon!

Visst, det kanske inte var den mest tekniskt avancerade lösningen, men det var 70-talet, och vi tror att det är romantiken som räknas.

Men vänta, det blir ännu bättre! På gitarr i denna låt hittar vi ingen mindre än Mark Bolan.  Tänk er, de två stod där, axel mot axel, och spelade denna kärleksballad tillsammans.

Så om du har denna skatt gömd i din skivsamling, kanske det är dags att överväga om du vill fortsätta äga skivan eller sälja den!

Led Zeppelin, Led Zeppelin (1969)

Led Zeppelin

År 1969, då människan landade på månen och alla fortfarande trodde på att framtiden skulle vara fylld av flygande bilar och rymdresor till jobbet, hände något annat stort – något som skulle påverka rockmusikens historia. Led Zeppelin, den där gruppen med långa hår och tighta byxor, dök upp på scenen med sin första skiva.

Och vilken skiva det var!

Den bestod av en salig blandning av originalmaterial och omslag av blueslåtar.

Idag kallas skivan ”ikonisk”, men på den tiden beskrevs den som ”lika fin som Rod Stewart, men inte alls lika spännande.” Vilket, om vi ska vara ärliga, låter som något man skulle säga om sin mosters potatissallad på midsommar.

Men låt oss inte luras av dåtidens recensenter, för trots att Rolling Stone verkade hata skivan lika mycket som en vampyr hatar vitlök, blev den en omedelbar kommersiell framgång.

Som om det inte vore nog, så gjorde Rolling Stone en helomvändning år 2013 och listade den som det 29:e största albumet genom tiderna. Det är ju nästan som om musikkritiker ändrar sina åsikter lika ofta som en tonåring byter profilbild på sociala medier!

Så, vad hände med denna skiva som en gång ansågs vara lika tråkig som en regnig söndag?

Jo, den blev så pass eftertraktad att den idag kan säljas för en bra peng.  Så om du har denna pärla gömd i ditt skivarkiv, kanske det är dags att sälja den och uppfylla dina rockdrömmar.

Nirvana, Bleach (1989)

Ah, de goda gamla tiderna när grunge var det nya svarta och Nirvana var kungen av rockscenen!

Visst, ”Nevermind”-skivan hade alla hits, men det var som att ha en färgglad godispåse i jämförelse med vad ”Bleach”-skivan hade att erbjuda.

Om du är en sann samlare och vill öka på din unika skivsamling, är det nämligen ”Bleach”-skivan du ska jaga efter som en hungrig varg efter en räv.

Varför undrar du kanske? Jo, det fanns bara 1 000 exemplar av denna skiva. Det är som att hitta en jackpott gömd i en mörk grunge-klubb från 90-talet.

Men det blir ännu mer intressant. De första 1 000 exemplaren var nämligen vita. Så om du trodde att alla vinylskivor var svarta som din favoritgrungebands själ, så har du något nytt att fundera på.

Och som om det inte vore nog, så hade den tredje pressningen på endast 500 exemplar en röd och vit 30 cm samt en blå 18 cm vinyl inkluderad.

Det var som att ha en exklusiv konstutställning, men i form av Nirvana-vinylskivor!

Så om du har en av dessa pärlor gömd i din skivsamling kan du skatta dig lycklig. Du kan njuta av dina gamla grungedagar samtidigt som du blir stenrik på din favoritmusik.

Miles Davis, Kind of Blue (1959)

miles davis kind of blue

Miles Davis, en man som revolutionerade jazzgenren så många gånger att han borde ha haft en egen avdelning i Guinness Rekordbok, är känd för en rad fantastiska alster.

Men om du vill prata om hans mest värdefulla skiva måste vi ta en tidsresa tillbaka till 1959 och den fantastiska plattan ’Kind of Blue’.

För att skapa denna mästerliga skiva behövde Miles Davis, den bästa trumpetaren i historien (enligt många och kanske även hans egen ödmjuka åsikt), samla en supergrupp av musiker.

Vi pratar om legendariska saxofonister som John Coltrane och Cannonball Adderley, pianisterna Bill Evans och Wynton Kelly, basisten Paul Chambers och trummisen Jimmy Cobb. Det var som att samla alla superhjältarna i en jazzversion av Avengers!

’Kind of Blue’ var så pass betydelsefull att det var som att baka en jättetårta av jazzhistoria och servera den till hela världen. Till och med idag anser många kritiker att det är Davis viktigaste skiva.

Och när vi säger viktig, menar vi så pass viktig att om det fanns en Oscarsgalan för jazzskivor, skulle den ha svept rent i alla kategorier och fått en stående ovation som aldrig ville ta slut.

Så om du har turen att ha denna skiva i din ägo, är det som att ha en bit av musikhistoriens guld gömt i din skivsamling. Och vem vet, kanske du kan spela den för att imponera på dina vänner och bli den coolaste personen i jazzklubben.

 

ABBA — Hova’s Vittne (1981)

I en tid då skivbolag var som hemliga sällskap, där endast de invigda fick tillgång till de mest exklusiva och mystiska skatter, fanns det en röd vinyl som var lika eftertraktad som en karta till Eldorado.

Denna röda vinyl, som var lika sällsynt som en snöboll i Sahara, distribuerades endast till dem inom skivbolaget. Endast 100 exemplar trycktes någonsin, vilket gör den lika unik som en enhörning på en regnbåge.

Denna skiva innehöll två låtar som skulle få en jazzkatt att börja dansa polka: ”Hova’s Vittne” på sida-A och ”Tivedshambo” på sida-B.

Det var som att ha två olika smaker av glass i samma strut, där båda smakerna var lika förföriska och oemotståndliga.

Det svenska bandet ABBA som skapade detta mästerverk var en av de mest kommersiellt framgångsrika musikalgrupperna genom tiderna.

Dessutom bestod detta band av två gifta par, vilket gjorde dem till något av en romantisk supergrupp. Men som vi alla vet är kärlekens väg krokig, och deras äktenskap kunde inte stå emot berömmelsen som följde med deras framgångar.

Stikkan fick upplagan som present när han fyllde femtio år.  Ett exemplar såldes på auktion på skivmässan i Hova i början av 90-talet för runt 6 000:-

Så om du har denna röda vinyl i din samling, kan du vara säker på att du har ett stycke svensk musikhistoria som är lika ovanligt som en abba-fisk som sjunger ABBA-låtar.

Skryt om det, visa upp det och låt alla veta att du har en musikskatt som är lika värdefull som guld och diamanter

The Beatles — Abbey Road (1969)

The Beatles — Abbey Road (1969)

 

Om du är en skivsamlare som drömmer om att hitta en skattkista full av vinylguld, bör du bege dig på en skivjakt för att leta efter The Beatles – Abbey Road (1969).

Denna klassiska och extremt sällsynta skiva är värderad högt, ungefär som en pärla i en ostronskal.

Så varför inte googla efter den gula och svarta Parlophone Records-etiketten, katalognumret PPCS 7088, och kolla upp värdet?

Du kanske får en chock som får ditt hjärta att slå i takt med ”Come Together”.

Men låt oss inte stanna där, för om du hittar guldet på baksidan kan du tjäna ännu mer. ’Abbey Road’ var nämligen det 11:e studioalbumet som släpptes av The Beatles.

Ursprungligen, efter utgivningen, fick det blandade recensioner, ungefär som när man försöker bestämma sig för om ananas på pizza är en bra idé eller inte.

Men idag firas det som en av de mest betydelsefulla rockskivorna som någonsin gjorts, och vi kan alla enas om att det är lika fantastiskt som en perfekt bakad prinsesstårta.

Så om du är en Beatles-fantast som drömmer om att ha denna pärla i din skivsamling, är det dags att börja gräva i skivbackarna och leta efter denna musikaliska skatt.

Vem vet, kanske du snubblar över ett exemplar som får dina vänner att bli gröna av avund och din plånbok att sjunga ”Here Comes The Sun”.