Dokument utifrån startades 1971 och är ett av Sveriges Televisions äldsta program. Här var och är tanken att visa de bästa internationella journalistiska dokumentärerna från hela världen.

Herbert Söderström recenserar datorer

1984 ville tv- och journalistprofilen Herbert Söderström informera oss om att datorer är ingenting att ha. Herbert Söderströms korta recension av ”persondatorer” i Dokument utifrån har underhållit miljoner tittare världen över.

Herbert Söderström var personen som inte bara ställde makthavarna mot väggen, utan även teknikutvecklingen.  Trots att han hade en stor fascination och ett stort intresse för datorer under 1980-talet tyckte han verkligen inte att den var något att ha. 1983 tilldelades han Stora journalistpriset.

Innan ett avsnitt av dokumentärserien ”Dokument utifrån” i SVT 1984 berättade Herbert Söderström, för hela svenska folket om varför dessa datorer var en väldigt dålig ide och det kommer inte att bli någon succé i framtiden.

Dokument utifrån 1984

 

Det talas om att man ska kunna

Man drar lite på smilbanden när Herbert säger att ”Det talas om att vi allihopa kommer att sitta hemma och beställa biobiljetter och sådana saker (med datorn). Jag tvivlar på det”, säger han.

Datorer är strunt 1984

Var han imponerad av dessa datorer?

Nej särskilt imponerad var han inte och detta trots att Herbert Söderström hade stor erfarenhet av datorer vid den här tidpunkten

– Själv har jag haft dator hemma i snart fyra år och jag hittar ingen som helst privat användning av det. Det är faktiskt så att telefonnummer hittar man enklast i telefonkatalogen, kakrecept hittar man enklast i bakböcker och matrecept lämpligen i kokböcker. Boken är ett sällsynt bra sätt att förvara stora mängder information i, konstaterar han i klippet.

1984 dokument utifrån

Vad ska man använda dem till?

Nej det där med datorer kommer aldrig att ha någon funktion i framtiden, anser Herbert Söderström som helt enkelt avfärdar datorn som redskap och hjälpmedel.

Jo men det var nog så i början, dessa datorer var väldigt begränsade i vad de kunde göra.  På den tiden gjorde man nog inte mycket mera än att göra två saker:

  • Spela spel (Castle Wolfenstein, Tetris, Bomberman, med mera) och
  • Programmera. Det fanns heller inget internet, så klart.

Men visst är det fascinerande att se hur åsikterna och hur tankarna gick för över 35 år sedan.

Herbert Söderström gick bort 2002. En torsdagsmorgon, den 4 april, dagen efter sin 72-årsdag. Han blev en legendar och pionjär inom sitt yrke.

– Han var alltid mycket påläst. Mycket begåvad, men också mycket krävande, som starka människor ofta är, sa tv-journalisten Åke Ortmark, då 72, som även han var en av Sveriges första så kallade ”skjutjärnsjournalister” och kollega med Herbert Söderström.

Kolla in klippet med Herbert Södersten. I slutet ger han ett förslag till alla som tvekar och funderar på om de behöver en dator eller inte.

PC:n

Under 80-talet började PC datorerna att köpas in av företagen och de stora klumpiga datorerna, som kunde ta upp ett helt rum, ersattes.  Idag vet vi att det dröjde ytterligare över ett decennium innan PC:n började på allvar göra sitt intåg i våra svenska hem. IBM lanserade sin första PC 1981.

Rädslan för övervakningssamhället redan på 80-talet

George Orwell skrev sin roman ”1984” redan 1949 och denna boktitel blev synonymt med framtidens övervakningssamhälle. (Var är vi idag?)

Farhågorna hade egentligen startat redan under 70-talet men under 80-talet då de mer omfattande datorsystemen och databasernabyggdes, bidrog detta till att frågorna var många; Vart var samhället på väg? Idag vet vi.

Under 80-talet var datorerna inte så särskilt användarvänliga och oftast användes de av personer med specialkompetens.  Detta spädde på myten långt in på 2000 -talet att man var livrädd för att göra något med sin data om i fall att den skulle krascha.

Jag vet att jag ibland ringde till en kompis som vara dataexpert och frågade saker. Jag var så orolig att om jag tryckte på delete knappen skulle allt försvinna och en katastrof kunde inträffa.  Ja de där dataexperterna levde länge på våran rädsla.

Idag streamar Dokument utifrån sina program och vi kan alla använda våra datorer, paddor och smarta telefoner för att titta på allt som händer i världen.