Då är dagen här då vi får skatt på plastpåsar!

Det var i januari som regeringen röstade fram att införa en skatt på platspåsar. Det handlar om 3 kronor per påse, och skatten börjar gälla idag den 1 mars.

SVT meddelade i januari att regeringen informerat om att skatten kommer generera skatteintäkter på 2,7 miljarder kronor årligen. Dessa skatteintäkterna ska sedan användas till att sänka skatten på arbete.

Vi kommer även att mötas av en skatt på de tunnare plastpåsarna (”fruktpåsarna”) där ligger skatten på 30 öre per påse.

Naturvårdsverket uppskattade 2018 att genomsnittssvensken använder 102 plastkassar per år.

Vi får väl se om dessa miljarder kommer in eller om vi ändrar våra vanor och köper pappers eller tygkassar istället.

Det är snart 60 år sedan plastpåsen uppfanns!

Det är kanske den mest spridda svenska uppfinningen i världen och nu även den mest kritiserade. I år är det 50 år sedan plastpåsen uppfanns. Det vid Celloplast i Norrköping. Det var Celloplasts VD, Curt Lindquist, som uppfann den, men sedan fick försäljningschefen, Sten Thulin, stå bakom patentansökan.

Tillverkningen kom igång 1961.  I alla sammanhang är det han som står som uppfinnare. Hans patent godkändes i USA 1965 och strax efteråt i Sverige.

Det patentet handlar om är en stark plastpåse med handtag, hållbar nog att bära hem varor i. Tidigare var det papperspåsen som dominerade, även om det redan på 1950-talet fanns vekare varianter av plast.


Det var lite trögt i början med för den nya plastpåsen. Misstänksamheten att den skulle brista var stor. Det var först när Systembolaget gick över till den nya kassen som alla tveksamheter upphörde och marknaden erövrades.

I slutet på 1960-talet var produktionen uppe i 600 miljoner påsar om året. Som mest producerades 760 miljoner i början på 1970-talet.

Systembolaget

Kanske blir det så att vi tar den stora väskan till systemet i fortsättningen istället för deras påsar! Förr var det inte så populärt att gå till systemet och stoppa ner sin flaska direkt i väskan, det förknippades med att smygsupa.

systempåsa

Vad tycker du om den nya skatten? Tror du att vi byter till pappers eller tygpåse?  Och hur blir det då med skatteintäkterna?