Klassisk Raggmunk
Denna fantastiskt underbart goda husmansrätt är något som jag vuxit upp med. Det är här smaker och krispigheten möts i munnen. Raggmunkarna steks tills de är gyllenbruna och lagom krispiga och till det knaperstekt bogfläsk. Pricken över i:et är den sötsyrliga lingonsylten som lyfter rätten ytterligare. Smaklig måltid!
Raggmunk med fläsk
Frasiga, gyllene raggmunkarna serverade tillsammans med krispigt sidfläsk och rårörda lingon.
Port: 4 port
Ingredienser
- 800 gr potatis, fast sort
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 4 dl standard mjölk
- 1 st ägg
- 600 gr skivat rimmat stekfläsk
- smör och olja till stekning
Tillbehör
- 5 dl lingoon
- 2 dl socker
- eller köp färdiga rårörda lingon
Instruktioner
- Skala potatisen
- Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke.
- Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
- Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt, typ i ugnen på 70-80 grader. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
- Riv potatisen grovt och lägg direkt ner i äggsmeten. Använd gärna en min matberedare, blir så mycket enklare då.
- Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Cirka 1/2-1 dl smet per raggmunk.
- Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna och krispiga. De ska stekas i mycket fett och smör. Lägg i lite mer smör och olja om det börjar sina.
- Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon. Njut!
Rårörda lingon
- Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.
Tips
Vill man, kan man servera med lite creme fraiche. Är man inte förtjust i lingon så varför inte testa med äppelmost.
Smaklig måltid!
Senaste kommentarer