Klassisk Raggmunk

Denna fantastiskt underbart goda husmansrätt är något som jag vuxit upp med.  Det är här smaker och krispigheten möts i munnen.  Raggmunkarna steks tills de är gyllenbruna och lagom krispiga och till det knaperstekt bogfläsk. Pricken över i:et är den sötsyrliga lingonsylten som lyfter rätten ytterligare. Smaklig måltid!

 

Raggmunk med fläsk

Frasiga, gyllene raggmunkarna serverade tillsammans med krispigt sidfläsk och rårörda lingon.
Måltid: lunch, Middag
Port: 4 port

Ingredienser

  • 800 gr potatis, fast sort
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 dl standard mjölk
  • 1 st ägg
  • 600 gr skivat rimmat stekfläsk
  • smör och olja till stekning

Tillbehör

  • 5 dl lingoon
  • 2 dl socker
  • eller köp färdiga rårörda lingon

Instruktioner

  • Skala potatisen
  • Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke.
  • Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
  • Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt, typ i ugnen på 70-80 grader. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
  • Riv potatisen grovt och lägg direkt ner i äggsmeten. Använd gärna en min matberedare, blir så mycket enklare då.
  • Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Cirka 1/2-1 dl smet per raggmunk.
  • Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna och krispiga. De ska stekas i mycket fett och smör. Lägg i lite mer smör och olja om det börjar sina.
  • Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon. Njut!

Rårörda lingon

  • Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.

Tips

Vill man, kan man servera med lite creme fraiche. Är man inte förtjust i lingon så varför inte testa med äppelmost.
Smaklig måltid!