Gunnar Wiklund – en glömd idol för dagens ungdom

Många unga idag kanske inte känner till honom, men Gunnar Wiklund var en ungdomsidol som dominerade Svensktoppen, motsvarigheten till dagens Spotifylistor.

Julian Stålbrandt minns Wiklunds musikarv

”Han var artig, stilig och elegant, på ett sätt som alla äldre gillade. Jag anser att han var 60-talets största sångare,” berättar sångaren Julian Stålbrandt, som skapat en hemsida för att hedra Gunnar Wiklunds musikarv, till Nacka-Värmdö Posten.

Från Luleå till stjärnstatus

Född i Luleå 1935, beskrivs Gunnar Wiklund som en av 1960-talets största sångare i Sverige. Han började sin karriär som bilmekaniker och tog sina första musikaliska steg med orkestern Swingers 1952, vilket var startskottet för en framgångsrik karriär.

Svensktoppens favorit: Gunnar Wiklunds 37 hits

Gunnar Wiklund blev en stående figur på Svensktoppen med inte mindre än 37 låtar från 1962 till 1978. Hans mjuka stämma bar fram låtar som blivit eviga klassiker och som många läsare säkert känner till.

Hits som  ”Merci Cheri”, ”Vandra vidare”, ”En serenad till dig”, ”Vi ska gå hand i hand”, ”Kan jag hjälpa att jag älskar dig ännu” är bara några exempel på hans omfattande repertoar.

”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” – Genombrottet

Det var med låten ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad” som Gunnar Wiklund fick sitt stora genombrott.

Denna melodi blev en enorm försäljningssuccé och skivan såldes i över 200 000 exemplar, vilket cementerade Gunnars plats i den svenska musikens guldålder.

Turnéliv och Melodifestivalen

Gunnar var inte bara en studioartist; han var också en älskad liveperformer som turnerade flitigt i Sveriges folkparker. Han deltog även i revyer med den legendariske Hagge Geigert.

Gunnars närvaro i den svenska Melodifestivalen med fyra starter visar på hans bredd och popularitet i den svenska underhållningsbranschen.

Gunnar Wiklund i tysk TV – en internationell touch

Gunnar Wiklund utvidgade sin karriär till internationella arenor och var med om att spela in tysk TV. Vid sin sida hade han svenska artistkollegor som Carli Tornehave, Ann-Louise Hanson och Anita Lindblom.

De blev alla fotograferade tillsammans vid detta tillfälle, vilket gav eko i pressen.

Ewa Roos minns Gunnar Wiklund

Efter bilden av honom som stilig och elegant, kunde man inte ana hans fantastiska humor,” minns artistkollegan Ewa Roos. ”Gunnar var varm och god, en riktig charmör, men bar också på det norrländska tysta lugnet.”

Trots att han inte alltid visade det, kunde de nära honom ibland se att allt inte var bra. Ewa Roos delade dessa personliga reflektioner om Wiklund i en intervju med Minnenas journal.

Gunnar Wiklunds svåra år och känsla av att vara bortglömd

Gunnar Wiklund, en gång en strålande stjärna på den svenska musikhimlen, avled den 29 september 1989 på Värmdö i Stockholms län.

Hans sista år präglades av ekonomiska svårigheter efter att ha blivit lurad av sin manager och drabbats av tunga skulder, rapporterar Nacka-Värmdö Posten.

Trots dessa motgångar lyckades han lösa upp sina skatteskulder, enligt Minnenas journal.

Inger Schönberg och återkomsten till rampljuset

”Inledningsvis under vår tid tillsammans tvivlade han på sig själv och kände sig ofta bortglömd,” delade Inger Schönberg, som levde med Gunnar under flera år, i radiodokumentärserien ”Svenska ikoner”.

På hennes inrådan tog han kontakt med tidigare arrangörer, vilket ledde till en ny våg av engagemang och jobb.

En stillsam tillvaro och ett sista farväl

Trots ett försök till comeback under 1980-talet, återgick Gunnar till ett liv långt från strålkastarljuset, där han ägnade sig åt att meka med bilar.

”Han var inte den som sökte sig till glitter och glamour, utan fokuserade på sitt arbete,” sade musikerkollegan Kenneth Sevenheim i en intervju med Sveriges Radio.

Gunnar Wiklund kämpade mot cancer och gick bort dagen efter att han gifte sig med Margit Teimar. Den välbesökta begravningen ägde rum i Värmdö kyrka, där klarinettisten Putte Wickman spelade.

Minnet av Gunnar Wiklund lever vidare

Gunnar Wiklund är begravd i minneslunden på Skogskyrkogården i Stockholm och blev endast 54 år gammal. Hans arv och mjuka stämma lever kvar, och hans minne hedras genom det Gunnar Wiklund-sällskapet. Varje år den 17 augusti, på schlagersångarens födelsedag, firas Gunnar Wiklund-dagen till hans ära.