Att lista alla svenska dansband genom tiderna skulle ta en väldigt lång tid. Dansbandskulturens storhet kom på mitten av 1970-talet och tog det svenska folket med storm.  Modekulturen som följde med dansbanden har jag alltid fascinerats av. Det fluffiga håret, ”damsugarbyxor” och flowerpower, ja nog har vi med stor förvåning och kanske en del med beundran tittat på dessa ”kostymer”.

Med det fanns en anledning att detta mode dök upp. Tack vare den ökade pressen från staten på att om man ville ha avdrag på sina artistkläder som skulle användas i shower, var kläderna tvungna att vara av den sort att de inte kunde användas i privatlivet.

Detta skapade en minst sagt en fantastisk och ofattbar stil inom dansbandsbranschen. Ja, om ni inte minns det så kommer ni att se detta längre ner.

Vad ska man säga, sköna människor med oundvikliga kläder och band namn som Gert Jonnys eller Flamingokvintetten åkte riket runt för att kulturberika våra folkparker. Det var tider det, vilket dansband gillade du mest?

Acke Matz

Sexiga, snygga kläder och ett bandnamn som Acke Matz, vad mer kan man begära egentligen? Möjligen en förklaring till allt!

 

Bennys

Jag vet inte om Bennys hade någon tanke när deras outfit skapades, kanske ville dom sticka ut eller så kanske de ville kunna tejpa fast 3 ölburkar och en liten shot runt smalbenet för. Ja frågorna är många, men en sak är säkert, det skriker dansband!

 

Cool Candys

Vad händer när 6 st män kommer samman för att uttrycka deras oändliga kärlek till dansbands musik?

Dominos

Självklart fanns det dansband med kvinnor i men majoriteten var män, men med en pingla som henne föll dom nog alla en och en som dominos. Glada var dom i alla fall!

 

Flamingokvintetten

Rosa, rosa, rosa, Paris Hilton hade varit stolt! Hur kan man tycka dåligt om en grupp som klär ut sig såhär och kallas för  Flamingo Kvintetten ?  Kanske en av de mest kända genom tiderna!

 

Garvis

Detta får ni inte säga till era barn, men på den här bilden så ser ni 5 stycken tomtar som är på semester. Tomtehatten och den tjocka fluffiga tomtekostymen har blivit utbytt till något mycket mer luftigt och kantigt för passa till sommarturnen.

 

Gert Jonnys

Vad händer när två bröder möter två bröder med samma intresse? GERT JONNYS! De var ett tungt dansband men klädstilen påminner någon mix emellan en tomtenisse och en irländsk pyssling. Ja, de hittade i alla fall guld i slutet av regnbågen!

 

Ivan Henrys

Detta skriker väldigt mycket 70-tal, mammas klippning med en liten liten touch av nördighet. Tänk vilken självsäkerhet man skulle behöva för att gå upp på scenen sådär!

 

Muffins

Vad får man när man blandar dansband, party, business och lite humor. 5 stiliga herrar i jämförelse med resten av marknaden samt ett namn som inte har något överhuvud taget att göra med musik, MUFFINS!

 

Patrix

Denna bilden väcker bara mer frågor. Är de släkt? Ville dom spara på kamerarullen och återanvände deras gamla julkort? Vad är det för tavla som hänger på väggen? Så många frågor, så lite svar.

 

Polarna med Jörgen Edman

Jag ger dom 10 av 10 i dansbands stjärnor. Behöver inte säga mer.

 

Tonix

Dessa killar trodde nog att de satte alla poäng som gick att få i detta fotot. Pluttar, rutor och färgade kavajer, och om det inte var nog så fanns det två fina krukväxter att kolla på. Enligt mej så är det svart på vitt, de satte inte alla poäng…

Vi får avsluta med en ”goding”!

Ha det bäst därute och njut av dansen!