Kommer ni ihåg vad vilka hits de hade?

I början på 80-talet hade vi spelat in blandband på våra kassetbandspelare och tog gärna med oss en bergsprängare för att dela med oss av denna musik. MTV kom till Europa i slutet på 80 talet och förändrade så otroligt mycket på hur vi konsumerade musiken.

Dag Vag

Dag Vag var en svensk pop/rock/ska/reggaegrupp som bildades 1977 i Stockholm. Under åren kring 1980 gick många av oss omkring och sjöng till deras låtar. De var en av Sveriges populäraste band

 

dag vag popband

Ebba Grön

Ebba Grön var det svenska punkbandet som även det bildades 1977 i Rågsved utanför Stockholm.  1980 kom de ut med ”Staten och kapitalet” som säkert många punkare (och icke punkare) svängt sin kropp till. Ebba Grön var influerade av proggen.

Ebba Grön Album

Eldkvarn

1976 kom namnet Eldkvarn till, de hade tidigare haft namnet  Piska mig hårt. Gruppen bildades av bröderna Plura och Carla Jonsson och deras kompis Tony Thorén.  På 80-talet hade bandet stora framgångår  med album som Musik för miljonärer och Genom ljuva livet. Första halvan av 1980-talet turnerade Eldkvarn flitigt, bland annat tillsammans med Ebba Grön. Efter några år började det hårda levernet med mycket turnerande och festande att ta ut sitt pris för medlemmarna och i mitten av 1980-talet fick bandet ombildas ännu en gång.

Musik för miljonärer

Tant Strul

Tant Strul var ett av de mera betydelsefulla svenska new wave-/punkbanden som fanns i början av 80-talet.

 

Wilmer X

Ja nog är vi många som sjöng med i den skånska dialekten till  Teknikens under eller Vem är den flickan. Wilmer X har inspirerats av pop, country, disco, blues m.m., men deras rötter har alltid funnits främst i 1960- och 1970-tals rock (typ Rolling Stones), men även i punk. Gruppen bildades under ”punkåret” 1977.
Wilmer X album

 

Ratata

Ratata bildades av Mauro Scocco, Heinz Liljedahl, Anders Skog och Johan Kling 1980 och de blev en framgångsrik svensk popgrupp. Många gånger blev det att man dansade passionerat och innerligt med den man var kär i till Så länge vi har varann.

 

Imperiet

Imperiet hette när det grundades Rymdimperiet 1981 och var ett svenskt rockband. Det var först på våren 1983 de bestämde sig för att byta namn till Imperiet och de spelade aktivt fram till december 1988.

Rymdimperiet grundades av Joakim Thåström, Gurra och Stry Terrarie och var i början ett sidoprojekt till Ebba Grön, men efter att Ebba Grön upplöstes blev det ett heltidsprojekt. Imperiet kom att bli ett av 1980-talets stora svenska band och hade flera framgångsrika låtar, bland annat ”Du ska va president”, ”C.C. Cowboys” och ”Var e vargen”

Imperiet Album
Gyllene Tider

Gyllene Tider (GT) popgruppen från Halmstad och Harplinge, som tog oss med storm spelade mellan 1978–1985. Ja många gånger är man sjungit (eller skrikit ut) Sommartider hej hej sommartider. Tänk vilken låtskatt detta band har gett oss.

Gyllene Tider Album 1983

 

Noice

Pojkbandet som var lite tuffare och riktade in sig på pop och punk. De turnerade runt i Sveriges folkparker i början av 80-talet.
Efter att Noice den 17 mars 1980 framfört låtarna ”En kväll i tunnelbanan” och ”I natt é hela staden vår” i SVT:s Måndagsbörsen blev bandet superpopulärt över hela Sverige.

Noice Bedårande barn av sin tid