Den teknologiska utvecklingen har alltid varit en spännande del av mänsklighetens historia, och i Sverige tog ett stort kliv framåt den 3 februari 1965. Det var dagen då den första provsändningen med färg-TV ägde rum, och vilken premiär det blev!

Svenska folket fick sina sinnen kittlade av en modeshow som strålade ut från en provisorisk studio i Philipshuset i Stockholm. Det var en glimt av framtiden, en färgsprakande vision som snart skulle bli en del av vardagen.

Färg-TV: En lyxig nyhet i 1960-talets svenska hem

Först var färg-TV en lyx som inte alla hade råd med. Med en prislapp på omkring 4 000 kronor – en summa som motsvarar cirka 35 500 kronor i dagens penningvärde – var det en investering som krävde eftertanke.

Trots det hade omkring 30 000 svenska hem en färg-TV-apparat i oktober 1968. Det var en tid då färgsändningar fortfarande var en nyhet, och endast enstaka program lyste upp i de annars svartvita vardagsrummen.

Regeringens beslut: Regelbundna färgsändningar förändrar Svensk TV

Det var inte förrän 1968 som regeringen gav grönt ljus för regelbundna färgsändningar. Från och med den 1 april 1970 skulle Sveriges Television officiellt börja sända sex timmar av färgglad underhållning varje vecka. Detta beslut markerade början på en ny era för svensk television.

Aprilskämtet som förebådade framtiden: Nylonstrumpan som gav ’Färg’ på TV:n

Intressant nog hade idén om färg-TV redan figurerat som ett aprilskämt i Sveriges Radio-TV år 1962. Skämtet gick ut på att man kunde få färg-TV genom att klippa sönder en nylonstrumpa och fästa den över TV-apparaten.

Ett påhitt som säkerligen fick många att skratta, men också drömma om dagen då färg-TV skulle bli en realitet.

Och så, några år senare, blev drömmen sann. Färg-TV:n förvandlade sättet vi upplevde berättelser, nyheter och underhållning i våra egna hem. Det var början på en ny, färgstark epok i svensk television.