Citronpajen mamma alltid gjorde!
Missa inte denna sötsyrliga citronmarängpaj! Ett skal av mördeg fylls med en len citronkräm och toppas med fluffig italiensk maräng. Vi har lagat receptet i en stor paj, men det går lika bra att baka i portionsformar.
Citronmarängpaj
Citronpaj med frasig maräng och en krämig, sötsyrlig fyllning är makalöst gott. En klick grädde till och lyckan är fullständig!
Yield: 1 paj
Materials
Mördegen
- 200 gr kallt smör
- 1 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 1 st ägg
Citroncurd
- 2 st gelatinblad
- 2 dl färskpressad citronjuice
- 3 msk finrivet citronskal
- 3 ½ dl
strösocker
- 4 st äggulor
- 4 st ägg
- 150 gr smör
Italiensk maräng
- 4 st äggvitor
- 2 ½ dl strösocker
- ¾ dl vatten
Instructions
Mördegen
- Skär smöret i tärningar.
- Nyp ihop smör, socker, mjöl och salt i en bunke till en smulig deg.
- Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg.
- Tillsätt ev några msk kallt vatten.
- Lägg i plastfolie i kylen 30 minuter.
- Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta ca 28 cm stor form. Om du vill göra 10 stycken mindre pajer då stansar du ut 10 små rundlar (för 10 st) och tryck ut i tartlettformar, ca 8 cm i diameter.
- Nagga med en gaffel och ställ i frysen 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Grädda pajenformen ca 10-15 minuter eller tartletterna 5–10 minuter tills de är gyllene. Låt svalna.
Citroncurd
- Blanda citronjuice och -skal, socker, äggulor och ägg i en kastrull.
- Sjud på medelvärme under omrörning tills den tjocknar 3–5 minuter.
- Ta från värmen och rör ner gelatinbladen och sedan smöret, lite i taget.
- Sila genom en finmaskig sil.
- Fyll curden i pajformen eller skalen och låt stelna i kylen minst 2 timmar.
Italiensk maräng
- Vispa sakta upp äggvitor till en maräng i en maskin eller med elvisp.
- Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till 121°C.
- Öka hastigheten på vispningen och tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan och vispa 5–10 minuter tills marängen svalnar.
- Spritsa eller bred ut marängen på pajerna och bränn av med en gasolbrännare. Förvara i kylen till servering.
En komplett njutning!
Senaste kommentarer