Citronpajen mamma alltid gjorde!

Missa inte denna sötsyrliga citronmarängpaj! Ett skal av mördeg fylls med en len citronkräm och toppas med fluffig italiensk maräng. Vi har lagat receptet i en stor paj, men det går lika bra att baka i portionsformar.

 

Citronmarängpaj

Citronpaj med frasig maräng och en krämig, sötsyrlig fyllning är makalöst gott. En klick grädde till och lyckan är fullständig!
Måltid: Dessert, Efterrätt
Port: 1 paj

Ingredienser

Mördegen

  • 200 gr kallt smör
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 st ägg

Citroncurd

  • 2 st gelatinblad
  • 2 dl färskpressad citronjuice
  • 3 msk finrivet citronskal
  • 3 ½ dl

    strösocker

  • 4 st äggulor
  • 4 st ägg
  • 150 gr smör

Italiensk maräng

  • 4 st äggvitor
  • 2 ½ dl strösocker
  • ¾ dl vatten

Instruktioner

Mördegen

  • Skär smöret i tärningar.
  • Nyp ihop smör, socker, mjöl och salt i en bunke till en smulig deg.
  • Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg.
  • Tillsätt ev några msk kallt vatten.
  • Lägg i plastfolie i kylen 30 minuter.
  • Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta ca 28 cm stor form. Om du vill göra 10 stycken mindre pajer då stansar du ut 10 små rundlar (för 10 st) och tryck ut i tartlettformar, ca 8 cm i diameter.
  • Nagga med en gaffel och ställ i frysen 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Grädda pajenformen ca 10-15 minuter eller tartletterna 5–10 minuter tills de är gyllene. Låt svalna.

Citroncurd

  • Blanda citronjuice och -skal, socker, äggulor och ägg i en kastrull.
  • Sjud på medelvärme under omrörning tills den tjocknar 3–5 minuter.
  • Ta från värmen och rör ner gelatinbladen och sedan smöret, lite i taget.
  • Sila genom en finmaskig sil.
  • Fyll curden i pajformen eller skalen och låt stelna i kylen minst 2 timmar.

Italiensk maräng

  • Vispa sakta upp äggvitor till en maräng i en maskin eller med elvisp.
  • Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till 121°C.
  • Öka hastigheten på vispningen och tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan och vispa 5–10 minuter tills marängen svalnar.
  • Spritsa eller bred ut marängen på pajerna och bränn av med en gasolbrännare. Förvara i kylen till servering.

En komplett njutning!