Varma mackor!

80-talets glada dagar bjöd på en himla massa fantastisk mat. Vissa rätter lagas fortfarande flitigt runt om i landet medan andra är mer bortglömda, men alldeles för bra för att försvinna bort helt från våra menyer. Varma mackor är fortfarande en favorit i många hem och enkelt att fixa.

Varma mackor är en klassiker som är enkel att göra och som passar när man inte orkar gå ut och köpa pizza. Varma mackor är egentligen ganska likt en pizza och kan varieras på precis samma vis. Det enda som skiljer sig är att botten inte är en deg som bakas i ugnen utan består av färdigbakat bröd. De varma mackorna kan man göra i en smörgåsgrill, i en vanlig ugn eller i micron.

Här är kommer några tips på hur du kan variera dina varma mackor.

Toast

Den första är väl mer en toast än en traditionell varm macka. Men ack så god den är att stoppa i toastern.

Ljust bröd (formbröd)

Smör

Ost och skicka

Ruccola

Byt skinkan mot hamburgerkött eller salami eller varför inte lite bacon.
Byt tomatpurén mot tomatsalsa eller tacosås.
Byt rostbrödet mot annat bröd, exempelvis en rustik surdegslimpa.

Lägg på en skiva ananas på varje macka, eller lägg på bananskivor och curry.
Bred på ett lager chipotlepasta eller sambal oelek om du gillar hetta.
Lägg på en skiva paprika eller byt färska tomaten mot soltorkad tomat.

Ha på en skiva lök eller hackad röd eller gul lök.
Toppa de färdiggräddade mackorna med ruccola, pinjenötter och balsamico.
Smaksätt med färska basilikablad under osten.

Variera med skivade champinjoner – färska eller på burk.
Servera mackorna med en sås – exempelvis bearnaise eller creme fraiche.
Gör taco-inspirerade varma mackor med köttfärs, jalapeños och gräddfil.

Byt ut den vanliga osten eller lägg till mozzarella, fetaost eller ädelost.
Byt skinkan mot tonfisk på burk (eller ta både och).
Bred en smaksatt färskost på brödet (pepparrotsost är super gott).

Ge de varma mackorna en vilt-touch med färsk rosmarin.
Dijonsenap adderar en extra piff på exempelvis skinka.


Varma mackor