Vår folkkära Eva!

Tänk så mycket denna kvinna har gjort genom åren. Sångerska, skådespelare, komiker och dansare och nu senare chef för Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Hon är född 20 juni 1943 i Västra Skrävlinge församling i Malmö.

Eva Rydberg växte upp på Spångatan i Malmö i ett arbetarhem. Fadern Karl Rydberg var reparatör och modern Hertha Lindholm arbetade på en påsfabrik.

Här ser vi Eva i en reklamfilm – njut av 70-talets inredning, kläder, hårfrisyrer och så mycket mer!

Teater och Hagge Geigert

År 1970 började Rydberg i Hagges revy på Lisebergsteatern i Göteborg. Revykungen Hagge Geigert gav henne två nummer som blivit klassiska, dels Strippan och dels den odödliga visan Den närsynte bofinken Knut. Andra klassiska Rydberg-nummer är Karate-Karin och Operasångerskan Rosa von Drinkenskvätt.

Det var Geigert som lockade fram Eva Rydbergs unika talang att imitera och parodiera andra artister. Michael Jackson, Sammy Davis Jr, Lill-Babs, Ernst-Hugo Järegård och Barbra Streisand är några av de kändisar som råkat ut för hennes imitationer.

Cirkusen och uppväxten

Redan som liten började Eva Rydberg i balettskola för Margit Gerle och där fick hon chansen att spela barnteater i Malmö Folkets Park. När hon kom upp i de yngre tonåren dansade hon i baletten på Malmö stadsteater. En dag fick hon höra om att Povel Ramel sökte dansare till Knäppupp-revyn på Idéonteatern i Stockholm.  Hon skickade in ett foto och blev engagerad.

Sommaren 1960 turnerade hon med Knäppupp i tältrevyn Karl Gerhards Jubelsommar. Hela denna upplevelse av en tältturnén gjorde att Rydberg fick smak för cirkuslivet, varpå Eva gjorde fler och fler clownroller, först på Cirkus Schumann i Köpenhamn och sedan på turné med Cirkus Benneweis. I slutet av 1970-talet gjorde hon succé som clown hos Francois Bronett på Cirkus Scott och fick framträda på Olympia i Paris.

Film, TV och teater

Filmrollerna har inte varit många, men redan som tolvåring debuterade mot Edvard Persson i kultfilmen Drra på, en kul grej på väg till Götet 1967. Senare spelade hon en tokig dalkulla i Sound of Näverlur 1971. Hon har varit med i fem av SVT:s julkalendrar; Teskedsgumman, Långtradarchaufförens berättelser, Trolltider, Superhjältejul och Jakten på tidskristallen.

Hon har även dubbat tecknade filmer, bl.a. Hugo – djungeldjuret och Flykten från hönsgården, och spelat in fem LP-skivor. Hon har legat på Svensktoppen flera gånger och nådde störst framgång med Lasse Berghagens visa Han är väldigt lik oss andra 1975. Hon deltog i Melodifestivalen 1977 där hon sjöng Charlie Chaplin, skriven av Tomas Ledin.

Fredriksdal och senare år

Sommaren 1993 började Rydberg spela mot sin stora idol Nils Poppe i folklustspelet Bröderna Östermans huskors på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.  1994 ville Poppe dra sig tillbaka och föreslog Eva Rydberg som efterträdare. Eva accepterade erbjudandet och har varvat klassiska komedier med nyskrivna lustspel i Nils Poppes anda.