Quiche Lorraine en 80-tals rätt som håller måttet än idag?
I många svenska ugnar gräddades den franska matpajen quiche. Det hade den gjort i några år, men just i decennieskiftet, för 40 år sedan, peakade varianten från regionen Lorraine i nordöstra Frankrike, där pajen fylls med bacon och äggstanning. I USA spetsade man ibland rätten med lök, medan den svenska fulversionen bestod av skinka och hushållsost.
Denna klassiker håller definitivt måttet än idag. Bra utförd är det en riktig njutning. Kanske inte med hushållsost och smörgåsskinka, utan fyll den med en god ost, rökt skinka och en krämig äggstanning. Pajen passar utmärkt till lunchen eller som ett lättare middagsalternativ. Eller varför inte göra i mindre formar och ha den på buffébordet.
Quiche Lorraine
Ingredienser
Paj botten
- 3 dl 3 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 100 gr smör eller margarin
- 2 ½ msk vatten
Fyllning
- 150 g rökt skinka
- 150 g lagrad ost (med stark smak)
- 4 st ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde eller mellangrädde
- 1 krm svartpeppar
Instructions
Paj botten
- Lägg mjöl, salt, och matfett skuret i mindre bitar, i en matberedare eller direkt på bakbordet.
- Hacka samman till en grynig massa.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
- Platta ut degen något och linda in den i plastfolie.
- Låt den ligga kallt, ca 30 min.
Efter 30 min
- Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter (för 6 port).
- Klä formen med degen och nagga den med en gaffel.
- Täck kanterna med ugnsfolie.
- Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 10 min. Ta bort folien.
Fyllning
- Skär skinkan i små tärningar.
- Riv osten.
- Lägg allt i pajskalet.
- Vispa samman ägg och vätska. Peppra försiktigt.
- Häll äggstanningen över skink- och ostblandningen.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C, 30-40 min tills fyllningen stannat.
- Servera pajen varm med en blandad grönsallad.
Notes
Senaste kommentarer