Receptlådan

När receptlådan kom slog den igenom med buller och bång. Många var vi som prenumererade på Mästerkockens receptklubb!

För 8,90 kronor år 1973, ca 59 kronor med dagens penningvärde, kunde man välja mellan MÄSTERKOCKEN de Luxe och MÄSTERKOCKEN röd, och få en av dessa samlarboxar samt 24 nya, läckra receptkort hemskickade varje månad.

 

Glöm kokboken! 1976 var det receptlådan som gällde!

Ja, inte nog med det, man kunde också slå på stort och skaffa hela den kompletta samlingen med 720 receptkort för 240 kronor, ungefär 1600 kronor i dagens penningvärde, och fylla hela boxen på bara ett år istället för två och ett halvt.

Det måste ju ha varit en bra affär redan då. Eller?

Den röda plastlådan med receptkort lever kanske fortfarande kvar men i säkert förvar långt in i en garderob. Korten distribuerades genom en prenumeration och sakta växte receptsamlingen sig komplett.

Jag funderar nu på receptlådans betydelse för 1970-talets matlagning. 70 talets mat refereras ju ofta till den ”Bruna maten”

Dåtidens frysdisk var minimal i jämförelse med dagens. Ärtor, spenat och en påse av blandgrönsaker var i huvudsak vad frysdisken hade att välja på. En idag självklar frukt som Kiwi blev inte vanlig i svenska butiker förrän under 1980-talet, vilket kan förklara att banan, ananas och persika hade en mer exotisk och aura av finfrukt under 1970-talet.

Mat och framför allt kött var dessutom dyrt i förhållande till dagens priser och lönenivå.

Vi hade helt enkelt inte någon vidare restaurangkultur att tala om under 70talet, och kanske var det därför receptlådan blev något lite extra att krydda vardagen med.

Titta gärna på reklamfilmen här nedan och njut av dåtidens kök, frisyr och klädstil!

Hade du en receptlåda? En röd eller en de Luxe? Använder du dessa recept idag?