Mormors knäck är ett måste till jul.

Att koka knäck är för många en tradition att göra till första eller andra advent. Låt socker, grädde och sirap koka ihop och använda gärna en kökstermometer för att avgöra när knäckens konsistens är perfekt.

För att lyckas med kokningen av din hemlagade knäcksmet så är det enklaste att man använder en termometer och gärna i kombination med kulprovet.

När knäcksmeten har uppnått rätt temperatur (tiden för detta varierar kraftigt beroende på vilken kastrull man använder) så blandar man i hackad mandel eller nötter. Sedan häller man upp knäcksmeten i små knäckformar. Detta kan vara en utmaning, det gäller att vara lite snabb och även hålla knäcksmeten varm för när den kyls av blir den seg och väldigt svår att hälla upp.

Tänk på att aldrig göra dubbel sats.

Spar det här grundreceptet, du kommer garanterat använda det igen!

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl sötmandel
    eller 1 dl hasselnötkärnor
  1. Ställ knäckformar på en bricka.
  2. Blanda socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull.
  3. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 125°C beroende på hur fast knäck som önskas.
  4. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när den är färdig.
  5. Ta kastrullen från värmen.
  6. Häll upp lite i taget av den heta knäcksmeten i ett litet mått och fyll knäckformarna genast med hjälp av en tesked och låt stelna.

Kulprovet

Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast.
Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt.

Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast

Fotograf Jesper Sandström