Kaffe är en grundbult i den skandinaviska kosten, och du kan inte gå särskilt långt utan att hitta en beroendeframkallande kopp. Från Norge till Danmark eller till och med Sverige – alla dricker sitt morgonkaffe!

Men om vi pratar om udda saker så finns det många olika namn på denna läckra dryck, inklusive ”kaffekask” som låter mer aptitretande än en förrätt på en michelin restaurang.

Det är inte förvånande att kaffet har ett så fast grepp om landet, och kanske särskilt Norrland. Traditionen att dricka denna dryck går tillbaka flera århundraden i dessa trakter men har inte slagit igenom internationellt!

En del människor säger att kaffe och hembränt inte smakar bra tillsammans… men andra njuter bara av sin favoritdryck medan de undrar vad allt ståhej handlar om.

Vi är inte säkra på varför det finns så många recept för att göra kaffekask, men en sak är säker: du lägger mynten i koppen och häller upp kaffe tills du inte ser myntet, sen häller du upp sprit tills du ser myntet igen. Ett perfekt recept för den exotiska kaffedrickaren.

KASK

Ordet ”karsch” kommer från lågtyska och betyder stark eller rivande. I svensk litteratur under 1800-talet dyker kaffekask upp som ett vanligt namn på denna dryck – numera används det både i Sverige och Norge!

GÖK

Gökens klagande har alltid varit ett ämne som väckt stor nyfikenhet. En del säger att den bör blanda en Gök med konjak, medan andra tycker att brännvin räcker bra.

I vilket fall som helst kommer ordet troligen från vår starka folklore om denna fågel – det sägs att om man hör göken galande på tom mage så drabbades man av otur. Så det säkraste var att gå ut ur sängen och ta en kaffegök så fort man kan!

UDDEVALLARE

Bohusläns spritblandade kaffe, känt som Uddevallare i sin tidiga tid och Carl Anton Wetterberghs litteratur sägs ha gått under detta namn framför allt under 1800-talet.