En 80-talsfavorit kyckling i lergryta – recept!

 

Det kanske är dags att damma av den gamla lergrytan!

Många är vi som antingen fick den i julklapp eller kanske som present. Vissa kanske köpte den själv. Med tanke på allt som ska återanvändas så fick jag fram den häromdagen, och måste säga att kycklingen blir ju härligt saftig.

Så varför inte ta fram den och väck liv i det gamla receptet!

RECEPT PÅ KYCKLING I LERGRYTA

Lägg lergrytan i blöt några timmar innan du ska använda den.

  • Mortla rosmarin, timjan, några vitlöksklyftor, salt och peppar till en smet.
  • Gnid in kycklingen med denna och stoppa in en del under skinnet.
  • Pensla fågeln med lika delar olivolja, soya och sherry och krydda med ingefära.
  • Skär upp valfria rotsaker i bitar, t ex potatis, morötter, palsternacka och rödlök i klyftor.
  • Fyll kycklingen med rotsakerna och persiljekvistar.
  • Lägg resten av rotsakerna runt om fågeln i lergrytan.
  • Ställ in grytan i kall ugn som ställs på 200 grader.

Tillagningen tar en dryg timme.

Enklast är att ta ut grytan och prov skära i kycklingen för att se om den är klar.