I mitt föräldrahem hade min mamma fullt av växter i varje fönster och i varje vrå känns det som.  Hon hade verkligen gröna fingrar. Hennes balkong på sommaren prunkade och grannarna pekade och visade gärna andra hur vackert det var.

Pelargoner – Mormors krukväxter

Latinska namnet för Pelargon – Pelargonium

Många av oss har nog en viss nostalgisk koppling till pelargoner. Fanns de inte i föräldrahemmet när man växte upp så fanns de hemma hos gamla släktingar, ofta i glasverandan, i fönstret eller i balkonglådan. Ja hos min mormor,  där var det nog mest pelargoner. Det är kanske inte så konstigt, pelargoner är lättskötta, vackra, blommar lätt och under stora delar av året.

Pelargon

Gullranka

Latinska namnet för Gullranka – Epipremnum aureum

Detta var växten som mamma alltid sa att en sån måste varje hem ha för den är så hälsosam. Gullrankan sägs vara en riktig hälsoväxt, den ska ta upp föroreningar och renar luften i hemmet. Den är väldigt lättskött och det enda du behöver göra är att vattna den regelbundet. Den har dessutom förhållandevis ganska tjocka blad som gör att den behåller vattnet i växten längre.

Gullranka

Kaktus Highchaparall

Det var ”blomman” jag hade på mitt rum i ett hörn.  Den behövdes inte vattnas så ofta och man var glad när de små bladen sköt ut ifrån de långa kaktusarmarna som växte rakt upp mot taket.

Kaktus

Svärmors tunga

Latinska namnet för Svärmors tunga – Dracaena trifasciata

Häromdagen tog jag tid att plantera om min Svärmors tunga. Jag kan inte säga hur gammal den är, men säkert över 30 år. Jag delar på den, ger bort och slänger delar av den när den blivit alltför stor och gammal. Även denna växt påstås rena luften i hemmet. På sommaren ställer jag alltid ut den och låter den får ta del av den svenska sommaren.  (inte om det är för kallt – då måste den kom in inomhus)

Svärmors tunga

Sammetsblad

Latinska namnet för Sammetsblad – Gynura sarmentosa

Den här växten både ser ut och känns gammaldags tycker jag. Det här är en riktig ”antikvitet”. Den har odlats i Sverige från åtminstone 1700-talet. Den finns nämnd i växtlistor från 1768. Minns så väl när jag skulle ta på detta blad för första gången. Jag tyckte färgen var så oerhört vacker och tilltalande och fick direkt en plats i mitt flickrum.

Tänk er den i ett fönster med skimrande glas mellan spetsgardiner.

Sammetsblad

Hibiskus

Det latinska namnet för Hibiskus – Hibiscus

1963 reste min mamma och pappa till Spanien. Det var oerhört exotiskt att resa charter vid denna tidpunkt. När man ser de svartvita bilderna i fotoalbumet blir man helt nostalgisk. Under den resan blev hon förälskad i Hibiskusen och bestämde sig för att ta med sig en stickling hem.  Än idag står samma planta i samma hus, (mamma gick bort 2003) och frodas i vardagsrummet. När sommaren kommer sätter min bror ut plantan och när jag kommer på besök när den blommar, blir jag alldeles varm i hjärtat.

Hibiskus

Begonia

Latinska namnet för Begonia – Begonia

Vår kära Begonia! Nyanserna är otaliga och sorterna ibland svåra att skilja åt. Tror nog att alla hem, som har några år på nacken,  har haft en Begonia på bordet. När julen närmar sig är jag den första till att stå i kön för att betala för en julröd Begonia. Min mamma sa alltid när hon kom hem till mig vid jul: ”Du har väl använt blomsprutan på din Begonia så den inte torkar ut”

 

Begonia

Rosengeranium

Det latinska namnet på Rosengeranium – Pelargonium graveolens

Denna ljuvligt doftande växt som de flesta fått med oss som stickling av någon vän eller granne. Det var ofta jag kom på mig själv när jag drog ett blad mellan tummen och pekfingret för att känna doften av citron.  Den kallas även för ”Dr Westerlunds Blomma” Dr Ernst Westerlund föddes 1839 och arbetade som läkare i Enköping 1868 – 1924. Han rekommenderade att ha en rosengeranium i sjukrummen för att rena luften och göra den friskare.

Rosengeranium  har sedan 1700-talet varit en av de populäraste krukväxterna i våra hem och det märkliga är att den har aldrig varit vanligt förekommande hos blomsterhandlarna.

Rosengeranium

 

Har du någon krukväxt eller annan växt som du kommer ihåg från din uppväxt?