Barnprogrammet i SVT

Vi som var med på tiden då Beppes godnattstund begav sig, minns att det var de som fullkomligt älskade programmet och de som var mindre förtjusta.

Det var 1968 som Beppes godnattstund, barnprogrammet i SVT:s enda kanal, sände ut sitt första avsnitt. Det kom att sändas i fem omgångar, mellan 1968 och 1974.

De två första säsongerna sändes programmet i svartvitt och blev mycket uppmärksammat eftersom Beppe Wolgers ligger iklädd pyjamas i en stor säng.

Dockorna hos Beppes godnattstund

Det var Hungran, Busan, Gäspan och Kraman, deras självklara karaktärer finns i deras namn.  Sen fanns också Sigrid!  Sigrid sitter bredvid sängen på pottan och det är hon som alltid avslutar programmet med sin enda replik ”Fäääääärdig!” precis när Beppe är på väg att somna in.

Det är först i senare program som även dockan Fantasissis dyker upp.

Hungrans favorit var köttbullar men hon var förtjust i mat över lag. Busan var energiknippet och alltid en företagsam docka. Hon kallade alltid Beppe för ”jättebebisen i knasluvan”.

I barnprogrammet samtalade dockorna och Beppe allt mellan himmel och jord på ett barnsligt sätt men ändå på ett mycket allvarligt vis. Detta gjorde att både barn och vuxna kunde relatera till serien.

Programmet inleddes med en signaturmelodi från en del av Johann Sebastian Bachs tredje orkestersvit,som i slutet av 1800-talet fick det populära namnet ”Air”.

Rösterna till dockorna i Beppes Godnattstund

Bernt Franckie som gjort dockorna gjorde också röst åt Hungran. Beppes hustru Kerstin Wolgers gjorde röst till Gäspan, producenten Ulla Berglund gjorde Kraman och Sigrid och Beppe själv gjorde Busan.  Medverkade i serien gjorde också Alice Babs.

1969 hände något ovanligt

1969 sändes ett specialavsnitt. Cornelis Vreeswijk tog över Beppes Godnattstund!

Det var ett specialavsnitt som kom till genom att Cornelis Vreeswijk & Beppe Wolgers kom på att vid ett tillfälle byta plats i varandras program. Det slutade med att Cornelis var med i Beppes Godnattstund och Beppe var i Cornelis program ”Kojdags”

Då säger vi godnatt och fäääääääääärdig!