Sverige har haft många härliga individer som framgångsrikt tagit fram en mängd spännande uppfinningar. Dessa snillrika uppfinningar har underlättat våra liv, tagit oss in i framtiden och fört utvecklingen framåt med sina nyskapande och fantastiska prylar.

Vilken av dessa uppfinningar hade du inte en aning om att den var svensk uppfinning?

 

Sfäriska kullagret

Kullager svensk uppfinning

År: 1907
Uppfinnare: Sven Wingqvist

Den 6 juni 1907 blev det sfäriska kullagret med svenskt patentnummer 25406 beviljat. Detta blev startskottet för Svenska Kullagerfabrikens (SKF) enorma framgångar på den globala företagsscenen.  Åtta år efter grundandet hade företaget fabriker i 27 länder och 1920 sålde SKF kullager för 53 miljoner kronor. Idag finns SKF i 130 länder.

Visste du att det kan finnas 180 olika sorters lager i ett vanligt hem! I fläkten, i dammsugaren, i datorn, i leksaker m.m.

Kylskåpet

kylskåpet en svensk uppfinning

År: 1921
Uppfinnare: Baltzar von Platen/Carl Munters

Det är inte många som växer upp i dagens Sverige som vet att det var en svensk som uppfann kylskåpet. Den dörren vi öppnar i ett hem världen över.

Baltzar von Platen och Carl Munters slog ihop sina huvud i ett examensarbete på KTH  där de uppfann ett nytt kylsystem som kom att ligga till grund för det moderna kylskåpet. Senare användes denna uppfinning i Electrolux kylskåp vilket bidrog till en snabb expansion av företaget.

1958 konstruerade Von Platen den droppfria kranen. Han kom på idén när han låg vaken en natt och blev irriterad på den droppande kranen i köket. Lösningen var en kombination av rostfritt stål och konstgummi.

Skiftnyckeln

skiftnyckeln en svensk uppfinning

År: 1892
Uppfinnare: Johan Petter Johansson

Johan Petter Johansson ville lösa vardagsproblemen. Under sitt långa liv tog han inte mindre än 110 patent. Två av hans uppfinningar har gjort honom världsberömd. Det är  rörtången och skiftnyckeln och de säljs över hela världen än idag.

Skiftnyckel är lika enkelt som briljant, och säg det nutida hem som inte har en skiftnyckel liggande någonstans.

 

Dynamiten

Dynamiten en svensk uppfinning

År: 1865
Uppfinnare: Alfred Nobel

Den mest världsberömda av svenskarna är Alfred Nobel, utan tvekan – och tacka för det! Uppfinnandet av dynamiten var epokgörande inte bara för bergsprängningen, utan kom även mycket väl till hands vid exempelvis stora tunnelarbeten och undervattenssprängningar.

Han tog patent på 355 uppfinningar under sin livstid.  Alfred Nobels testamente gav Sverige Nobelpriset. Idag är det världens mest kända pris.

Det moderna blixtlåset

Blixtlåset en svensk uppfinning

År: 1913
Uppfinnare: Gideon Sundbäck

Blixtlåset är idag en självklarhet och alla använder vi det utan att tänka särskilt mycket på det. (Förutom när det krånglar) . Det uppfanns redan år 1851, men ansågs vara krångligt och opraktiskt.

Det var två svenskamerikaner, Peter A Aronsson och Gideon Sundbäck, som förbättrade blixtlåset. 1913 tog Gideon Sundbäck patent på sin konstruktion.  Sundbäcks blixtlås hade små häktor, till skillnad från sina föregångare. Den största förbättringen var att häktorna klämdes fast i två tygband som sedan kunde sys fast i kläderna med symaskin. Det nya blixtlåset marknadsfördes med orden ”Opening like a smile, closing like a line drawn on water – Öppnar sig som ett leende, slutar sig som ett streck draget i vatten”.

Respiratorn

År: 1950
Uppfinnare: Carl Gunnar Engström

Respiratorn var en utveckling av den tidigare järnlungan.

Carl Gunnar Engström konstruerade 1950 en vidareutvecklad elektromekanisk respirator (Engstrom Universal Respirator) som fick ett stort genomslag och serietillverkades från 1954. Engströms respirator konstruerades med fokus på alla dem som drabbats av andningsförlamning på grund av polio, och var helt mekanisk med en stor kolv som drevs av en elektrisk motor.

De respiratorer som används i dagens moderna sjukvård har visserligen inte mycket gemensamt kvar med originalet.

 

Tetra Pak

År: 1944
Uppfinnare: Erik Wallenberg

På 40-talet började man utvecklingen för att ta fram tetraförpackningen och det resulterade legendariska förpackningen ”Tetra Classic”.

Tetra Pak är känd över hela världen. Mjölkförpackningen som gjorde företaget framgångsrikt utvecklades av Erik Wallenberg. Dock var det Ruben Rausing, företagets ägare, som ansökte om patent. Det tog många år innan Erik Wallenberg fick erkännande för sina insatser.

Polkagrisen

År: 1958
Uppfinnare: Amalia Erikson

Amalia Erikson var en fattig änka som 1859 fick tillstånd att driva ett bageri i Gränna. Hon uppfann polkagrisstången som blev en stor succé. Idag är polkagrisen en av våra mest kända svenska souvenirer.

Fotogenköket eller Primusköket

Primus köket en svensk uppfinning

År: 1888
Uppfinnare: Frans Wilhelm Lindqvist

Tänk så många vi är som använt detta fotogenkök. Vi som har campat, på fjället, en dag ute i skogen eller en regnig midsommarhelg vi har använt köket till att laga mat, koka kaffe och ja säkert mycket mer.  Tack Frans Lindqvist för det!  Primuskök har kommit att bli ett generiskt ord i många språk runt om i världen, ungefär som Vespa, Jeep eller Jacuzzi.

Pacemakern

Pacemakern en svensk uppfinning

År: 1958
Uppfinnare: Rune Elmqvist

Läkaren och ingenjören Rune Elmqvist uppfann första inopererade pacemakern år 1958. Samma år opererades den in av hjärtkirurgen Åke Senning. Det var ny batteriteknik, innovationsförmåga och personligt engagemang som gjorde detta möjligt. Patientens behov av en snabb livräddande insats innebar att den första pacemakern togs fram under stark tidspress, och patienten räddades till livet.

Den första patienten Arne Larsson, fick inte mindre än 26 pacemakers inopererade innan han avled vid 86 års ålder 2001