Fantastiskt, det finns en liten by i Arizona där allt är uppbyggt precis som i familjen Flinta.

Familjen Flinta (engelska: The Flintstones) är amerikansk animerad TV-serie som utspelar sig i uppdiktad stenåldersmiljö. Serien premiärvisades i amerikansk TV 1960, av Hanna-Barbera Productions.

Serien var den första amerikanska animerade TV-serien som sändes kvällstid. Totalt producerades sex säsonger och 166 avsnitt av serien. Utöver detta har serien följts upp med ytterligare sju TV-serier (varav några med Pebbles och Bambam som gifta och med egna barn), femton animerade filmer och TV-specialare, två spelfilmer och två kortfilmer.

Serien fick 1962–1963 en futuristisk spinoff med Hanna Barberas Jetsons.

  • Fred Flinta (Fred Flintstone) är huvudpersonen i serien. Han är något fet, har en enorm haka och älskar mat. Han är mycket kärleksfull mot familjen även om han inte gärna visar det. Fred har också mycket kort stubin och blir lätt arg – inte minst på bästa kompisen Barney.
  • Wilma Flinta (Wilma Flintstone) är Freds hustru och framstår oftast som den idealiska hemmafrun. Wilma kan ibland bli arg på Freds beteende men är ofta lugn och social.
  • Barney Granit (Barney Rubble) är Flintas granne. Barney är kort och har runda ögon som saknar pupiller. Barney är också oftast glad och skrattar och älskar mat precis som Fred. Till sin läggning är han något undergiven och låter sig oftast hunsas av Fred, trots att han egentligen är klipskare.
  • Betty Granit (Betty Rubble) Barneys fru och är ungefär som Wilma; glad, trevlig, fnittrig och huslig. Hon och Wilma är mycket goda vänner och bråkar nästan aldrig.
  • Pebbles Flinta (Pebbles Flintstone) är Flintas lilla dotter som aldrig pratar. Hon är dock ganska högljudd fast bedårande. Hon är igenkänd på det ben som hon har i håret i stället för en rosett.
  • Bambam Granit (Bamm-Bamm Rubble) är hittebarnet som Barney och Betty adopterade. Han visar sig besitta superkrafter – är mycket stark!

Utöver dessa karaktärer finns även Dino, dinosaurien som är Flintas glada husdjur, Hoppy; en ”Hopparoo” (ett slags känguru-dinosaurie), som är Granits husdjur, Mr. Slate som är Freds chef med flera.