Filmen Dirty Dancing ger mig gåshud!

21 augusti 1987 på denna dag hade Dirty Dancing, premiär, en amerikansk romantisk drama film. Filmstjärnorna Patrick Swayze och Jennifer Grey fanns i huvudrollerna, liksom Cynthia Rhodes och Jerry Orbach. Skriven av Eleanor Bergstein och regisserad av Emile Ardolino.

Handlingen

Året är 1963. Den 17-åriga flickan Frances ”Baby” Houseman följer med föräldrarna till ett pensionat i Catskillbergen i New York. Hon bråkar med sin syster och tycker att många av de vuxna där är tråkiga och fantasilösa.

En kväll hör Baby ljuvlig musik från ett dansställe. Hon besöker det och upptäcker att alla sysslar med sexiga danser till heta rytmer. Där träffar hon den äldre och erfarnare dansaren Johnny Castle.

I början vill inte Johnny att Baby ska tillbringa sin tid där. Hon är för ung, och Johnny riskerar att få skäll och bli utsparkad från pensionatet, där han arbetar som danslärare, om han blir ertappad att umgås med henne.

Efter ett tag mjuknar Johnny dock, då han är i behov av en danspartner och Baby är den enda som kan ställa upp. Han och Baby blir ett danspar som håller en framgångsrik dansföreställning.

Babys föräldrar är strikta och de förbjuder Baby och Johnny att träffas. De veknar dock då de sett paret, som nu inlett en romans, uppträda på pensionatets säsongsavslutningsfest.

Filmen, som hade ganska låg budget, blev en stor succé och biobiljetter för 214 miljoner dollar har sålts.

Filmen ger mig fullständigt gåshud!

Källa: wikipedia

Jennifer Grey ville inte vara med

Enligt vad det sägs så var inte Patrik Swayze och Jennifer Grey de bästa av vänner efter att de spelade in Red Dawn 1984 tillsammans. Jennifer Grey sa att hon aldrig mer ville jobba med Swayze, men på något sätt lyckades han att övertyga henne att vara med i filmen.  Hon insåg nog att vore ett misstag att tacka nej.

De både hade problem med varandra under inspelningen

De båda skådespelarna hade problem att jobba ihop från och till. Ibland är detta något man kan skymta på vita duken. Du vet scenen där Baby och Johnny övar tillsammans och där Baby inte kan sluta skratta?

Det var inte med i manus! Grey kunde inte sluta skratta och för oss som ser filmen tycker kanske att det är en härlig scen, men Swayze blev oerhört irriterad.

Lyftet var inte övat

Du vet det där fantastiska lyftet i filmen. Det sägs att Jennifer Grey var livrädd för det och hon vägrade hon att öva innan detta skulle filmas. När de regissören sa ”action” satte hon det helt perfekt på första och enda tagningen som man gjorde för denna scen. Helt otroligt!

Embed from Getty Images

 

Det är en av de mest ikoniska meningen i filmhistorien

”Nobody puts Baby in a corner”

Patrick Swayze gillade absolut inte den idag så berömda och kända meningen. I början…
Det mest kända ögonblicket från den oerhört populära filmen är utan tvekan Johnny’s linje ”Nobody puts Baby in a corner”.  För ett tag sen rankades detta som nummer 98 på AFI: s (American Film Institute)  100 bästa filmcitat genom tiderna, och har citerats och parodierats av otaliga TV-program, filmer, musikvideor och så vidare.

Författaren Eleanor Bergstein:  ”Patrick ville inte säga det, men jag sa bara: ’Tja, säg det bara en gång och sedan nästa gång, gå bara upp och håll talet, vi kanske inte kommer att använda den meningen. Men vi beslutade att använda den. ”

 Storyn är baserad på en sann historia

Eleanor Bergstein, vilken är manusförfattaren, växte upp i Brooklyn med en läkare till pappa och spenderade somrarna på Catskills på 60-talet. Hon kallades för Baby och lärde sig dansa på hemmafester. I en intervju erkände hon att hon hade en del av Johnny inom sig och att hon också kunde alla ”dirty dance moves”.

Testpubliken visade tummen ner

Dirty Dancing var väldigt nära att hamna direkt in i VHS-hyllan. Detta var för att när det visades första gången inför en mindre publik så gav de uttryck för att de absolut inte gillade filmen.

Producenterna vacklade fram och tillbaka om de verkligen skulle släppa den på BIO. Slutligen så bestämde de sig för att köra fullt ut och filmen blev en megasuccé.  Tror vi är många idag som är väldigt glada och lyckliga över att så blev fallet.

Patrick Wayne Swayze, född 18 augusti 1952 i Houston, Texas, död 14 september 2009 i Los Angeles, Kalifornien.