Här kommer en lista på några av de roligaste bloopers och tabbar som har inträffat under SVT:s direktsändningar och inspelningar. Alla dessa klipp kan ni hitta och njuta av på SVT Play!

Björnen är död

”Björnen är död” är en klassisk och oförglömlig blooper från SVT:s arkiv. Klippet har blivit en kultklassiker och visar en av de roligaste och mest oväntade tabbarna som inträffat i en direktsändning.

Robinson Robban tokspel i studion

Robban Anderssons ”tokspel” i studion blev snabbt en snackis och den stora händelsen under 2004. Efter att ha dykt upp blåmålad i direktsändning, fortsatte hans upptåg genom att äta upp sin röst och stjäla ”Robinson”-statyetten innan han rusade ut ur studion.

Jan Guillou blir sur och lämnar studion

Tv-programmet ”Svepet” blev högst omtalat år 1988 när man skulle intervjua Stellan Skarsgård och Jan Guillou om den då kommande filmen ”Täcknamn Coq Rouge”. Det som skulle vara en normal intervju tog en oväntad vändning när Jan Guillou blev tillfrågad om sitt påstådda vapenkomplex.

Jan Guillou, känd för att vara en stark personlighet och inte rädd för att säga vad han tycker, blev snabbt irriterad av frågan. Hans irritation ledde till att han bestämde sig för att helt enkelt lämna studion mitt under direktsändningen. Stellan Skarsgård, som satt bredvid, försökte hålla en god min men kunde inte låta bli att skratta åt situationen.

Intervjun blev snabbt ett klassiskt ögonblick i svensk tv-historia och har sedan dess återupplivats och diskuterats i olika sammanhang. Det är en påminnelse om att även de mest rutinerade tv-proffs kan hamna i oväntade och humoristiska situationer.

Micke Leijnegard utsätt Peter Settman i en obehaglig situation

I ett minnesvärt tv-inslag får vi följa när programledaren Rickard Leijnegard överraskar sin kollega och medprogramledare Johan Settman under en diskussion om en roman som handlar om prostitution. Det verkar som att Leijnegard vill illustrera att man inte kan avgöra vem som är sexköpare enbart genom att titta på personen, och att det kan vara ”vem som helst”.

Leijnegards exempel blir dock kanske lite väl konkret när han säger ”och så tänker ni er att vi är sådana där män som skulle kunna åka ut till lägenhetsbordeller i någon Stockholmsförort och köpa sex av unga tjejer som lurats hit från något fattigt land i öst”. Settman, som inte alls är beredd på detta påstående, blir helt tagen på sängen och verkar undra vad det är som pågår.

När vädret går helt åt pipsvängen

Många är de bloopers som har hängt ihop med väderpresentatörerna.  Per Holmgren blir blå, aktiekurser visas.

Peter Jihdes intervju med Zlatan

Det är en av de mest klassiska intervjuerna i svensk tv-historia och ett ögonblick som har gått till sporthistorien. Året var 2003, efter en träningslandskamp mellan Sverige och Kroatien. Matchen i sig var en sömnig tillställning, men det var det som hände efteråt som skulle skapa rubriker och bli en oförglömlig händelse.

I intervjun med Peter Jihde tröttnade Zlatan Ibrahimovic på frågorna och bestämde sig för att ge en pik som skulle bli minnesvärd. När Jihde frågade om hur Zlatan skulle vilja spela på mittfältet, svarade ”Ibra” med en sarkastisk kommentar: ”Vi ska sätta in dig på mittfältet så att du kan styra och ställa. Du får väl fråga förbundskaptenen.”

Svaret blev snabbt legendariskt och visade återigen Zlatans karaktäristiska självförtroende och kvicka repliker. Klippet spreds över hela Sverige och blev en snackis, både bland fotbollsälskare och de som inte följde sporten lika nära.

Vad gör Pascal till det band det är?

Det var under en direktsänd intervju med det svenska bandet Pascal som en oväntad och obehaglig tystnad spred sig i studion. Programledaren, som ville veta vad det var som gjorde Pascal till det band de var, räknade förmodligen med att få ett snabbt och intressant svar från bandmedlemmarna. Men istället möttes frågan av en lång och pinsam tystnad.

Medlemmarna i Pascal verkade inte riktigt veta hur de skulle svara på frågan, och studion fylldes av en märklig stämning. Programledaren, som kämpade för att hålla en god min, försökte desperat att bryta tystnaden med små skämt och kommentarer. Men situationen blev bara mer och mer obekväm, och tittarna hemma kunde inte låta bli att skratta åt det hela.

We shall overcome

Det var tänkt som ett harmlöst PR-besök i Rinkeby när Carl Bildt och Birgit Friggebo beslutade sig för att uppvakta lokalbefolkningen. Men det skulle snart visa sig att detta möte skulle bli allt annat än lugnt och stillsamt.

Stormigt, skulle man kunna kalla det. För från det ögonblick då politikerna klev ur bilen, var det som att en orkan svepte genom området. Kanske var det något i luften eller kanske var det de välmenande politikernas beslut att spontant sjunga en sång – We shall overcome?

Men resultatet blev i alla fall en stämning som skiftade från förvånad förstämning till ökad irritation.

Bildt och Friggebo, som kanske hade hoppats på varma applåder och uppskattande nickar från Rinkebys invånare, fick istället möta en vägg av skepsis och ifrågasättande. Deras försök att sprida glädje genom sång och samtal blev snabbt en källa till humor för både de som bevittnade händelsen på plats och för alla som såg det på tv.

W A S P och Svar Direkt 1984

Siewert Öholm var i chocktillstånd när han insåg att det var dags att leda det nyskapade debattprogrammet ”Svar Direkt”. Han hade aldrig kunnat föreställa sig att en sådan dag skulle komma när han skulle bli tvungen att konfrontera Anders Tengner, den 23-årige chefredaktören för rocktidningen Rocket, som hade skrivit positivt om bandet W.A.S.P.

”Vilken moralisk katastrof!”, tänkte Siewert, när han kallade in Tengner för att ställa honom mot väggen och kräva svar för hans bedrövliga moral. Det var dags att ta fram den moraliska hammaren och slå ned på denna djävulskap!

Tengner satt ensam i en stol, omringad av ett alldeles brokigt gäng som var där för att fördöma honom. Det var upprörda nöjesjournalister, som skakade på huvudet och fnyste, filmaren Staffan Hildebrand, som dokumenterade allt för att visa kommande generationer hur en moralisk uppfostran såg ut, små barn så unga som fem år, som inte ens visste vad W.A.S.P. var, men som var där för att lära sig vad som var rätt och fel.

Till och med pensionärer och skolläkare hade tagit sig tid att komma för att uttrycka sitt fördömande av Tengners stöd för ett sådant förkastligt band. Det var som om hela Sverige hade samlats för att rädda nationens själ från rockens fördärvande klor.

Debatten var intensiv, passionerad och ibland rörig, men Siewert höll ställningarna och styrde samtalet med järnhand. Han var fast besluten att visa för hela Sverige att det fanns något som kallades för anständighet och att rockmusik som W.A.S.P. inte hörde hemma i det svenska samhället.

Tengner kämpade för att försvara sin ståndpunkt, men motståndet var överväldigande och oöverkomligt. Han kunde inte förstå varför hans kärlek för W.A.S.P. fick hela Sverige att gå i taket, men han insåg att han var tvungen att se sanningen i vitögat: han hade kanske gått för långt denna gång.

När debatten var över och alla hade sagt sitt, kunde Siewert Öholm äntligen andas ut. Han visste att han hade gjort sitt jobb, han hade hållit nationens moraliska flagga högt och ställt den unge Tengner till svars för hans bristande moral.

Det var en dag som skulle gå till historien som en av de största kulturkrockarna i det svenska nöjeslivet.

Och mycket mer i videon nedan