EPA, också känd som Enhetsprisaktiebolaget (eller Enhetspris AB för den korta versionen), de hade affärer över hela Sverige, i nästan varje stad, så även i Danmark och Norge. De erbjöd enkla varor till riktigt bra priser, vilket gjorde dem populära bland folk som ville spara några kronor. Och vem vill inte det?

Grundarna av EPA

Grundarna av EPA, Josef Sachs och Herman Gustaf Turitz, var också hjärnorna bakom NK i Stockholm respektive Grand Bazar i Göteborg. Så de visste verkligen vad de höll på med när de startade en kedja av varuhus med låga priser.

Faktum är att de tog inspiration från en amerikansk lågpriskedja som startades av F.W. Woolworth redan 1879. Turitz och Sachs implementerade sedan idén.

EPA hade också sitt eget sätt att expandera. För att starta sina så kallade chain stores beslutade de sig för att bilda ett särskilt bolag, EPA (Enhetspris AB), som skulle bli ett dotterbolag till AB Turitz & Co. Det var ett smart drag som gjorde att varuhuskedjan kunde fortsätta att växa runt om i Sverige.

Men det var inte alla som var lika glada över EPA:s låga priser. Många lokala handlare protesterade och påstod att de tog över marknaden. Då båda grundarna var judar blev kampanjen också färgad av antisemitiska inslag, vilket var en sorglig påminnelse om den mörka historien i Europa.

EPA ändrade namn till Tempo

Men trots allt så fortsatte EPA att växa och utveckla sin verksamhet. På 1960-talet öppnades EPA Stormarknad på flera orter i Sverige. Och år 1978 gick man ihop med Tempovaruhusen inom dåvarande NK–Åhléns, varvid namnet ändrades till Tempo.

Tempo omvandlades till Åhléns

Till slut omvandlades alla Tempo-varuhus till Åhléns-varuhus eller avvecklades helt. Men EPA lämnade efter sig ett arv av att erbjuda bra varor till bra priser och det är något som fortfarande är viktigt för konsumenter idag.

Så tack EPA för att ni lärde oss att spara några kronor och för alltid att vara en del av vår svenska shoppinghistoria!