Klassisk husmanskost när den är som bäst!

Hur ofta äter du klassisk hederlig husmanskost?  Det finns trender även i mat, men vissa maträtter består genom alla tider.

Själv tycker jag det är kul och spännande att testa nya recept i köket, från alla möjliga hörn i världen.  Våra klassiska rätter är säkra kort men ibland glömmer vi bort vissa rätter.  Här kommer några klassiska rätter och kanske är några av dessa en påminnelse om vad vi ställer fram på bordet idag.

Vilken är din husmanfavorit?

1. Kålpudding

Kålpudding är en älskad husmansrätt som aldrig går ur tiden. Kombinationen av mjäll vitkål, blandfärs, sirap, soja, grädde och kalvfond går helt enkelt inte av för hackor. Den är perfekt för att göra i storkok och frysa in. En njutning tillsammans med kokt potatis och gräddsås.

2. Raggmunk med fläsk och rårörda lingon

Riktig mat lagad från grunden med massor av smak – det kan egentligen inte bli så mycket bättre. Raggmunk är verkligen inte svårt att göra. Det är gott, mättande och billigt och något som de flesta tycker om. Att servera stekt fläsk till höjer verkligen rätten och det här funkar fint för såväl vardagsmat som helgmat.  Detta är Östergötlands landskapsrätt. Receptet till raggmunk och fläsk hittar du här!

Raggmunk med fläsk och rårörda lingon

3. Kalops med kokt potatis och inlagda rödbetor

Kalops serverad med kokt potatis och rödbetor är en riktig klassiker på husmanskost. Varianterna är många och har du en tryckkokare är denna perfekt att använda.

Kalops

4. Kroppkakor

Att få avnjuta ett par perfekt gjorda småländska kroppkakor är en ynnest.  När det smälta smöret, grädden/mjölken och lingon läggs på tallriken och man tar den första tuggan, är det en fullständig njutning.

Recept på kroppkakor

5. Ugnsbakad falukorv

Falukorven räknas som en typiskt svensk ”råvara” och ingår i många maträtter i det svenska köket och är namnskyddad sedan 1973. En riktig 70-tals- och skolmatsklassiker är den ugnsbakade varianten med senap, ketchup och gratinerad ost. Är perfekt tillsammans med hemlagat  potatismos.

6. Stekt strömming med potatismos

Stekt strömming, en svensk sommarklassiker och riktig husmanskost. Denna rätt är svåremotståndlig lockelse för svenska matnostalgiker. Är kanske inte så vanlig idag.

Stekt strömming med potatismos

7. Rotmos och fläsklägg

När hösten kommer far alltid mina tankar till rotmos och fläsklägg. Denna typiska svenska rätt med rimmat fläsk och kålrot, potatis och morötter lite kryddpeppar är en av min barndomsfavorit.

Rotmos och fläsklägg

8. Isterband med stuvad potatis

Isterband denna lättrökta, grovkorniga korv som består av bland annat fläskkött, korngryn och potatis, serveras säkert ofta i hemmen i detta avlånga land.  Den kanske mest klassiska varianten är den småländska som serveras stekt med dillstuvad potatis och inlagda rödbetor.

Isterband med stuvad potatis

9. Stekt fläsk med löksås

Att åka ut till den lokala producenten som tagit hand om sina grisar och inhandla ett perfekt fläsk, är bara så fantastiskt gott. En del gillar att använda sig av olika löksorter till såsen, gul lök, purjolök och salladslök. Själv använder jag bara gul lök.

Stekt fläsk med löksås

10. Ärtsoppa och pannkakor

Vad blir det för mat?  Ja det är torsdag och då blir det ärtsoppa och pannkakor.  Många av oss har vuxit upp med den klassiska ärtsoppan som vi fick i skolbespisningen och del vill bara ha pannkakorna. Visst du att August Strindbergs favoriträtt var ärtsoppa och att han kallade den för gudamat?

bild från cooked.se

11. Köttbullar med potatismos och gräddsås

Rätten som det säkerligen finns lika många recept som det finns hem. Köttbullen en svensk matinstitution. Utomlands kan du beställa den som Swedish meatballs och även då är det en egen variant för just det köket. Den mest tillagade varianten är naturligtvis den med potatismos, gräddsås och rårörda lingon. Denna rätt är himmelsk god!

 

12. Bruna bönor med fläsk

Bruna bönor med fläsk är en riktig klassiker inom svensk husmanskost. Älskad eller så är den fullständigt ratad av folk. Även denna rätt var en klassisk skolmatslunch förr.  Den karaktäristiska, sötsura smaken på maträtten får man genom att smaksätta de kokta bönorna med sirap och ättika. Traditionellt äts bruna bönor med stekta skivor rimmat sidfläsk.

Bruna bönor och fläsk

bild av receptfavoriter se

13. Falukorv med stuvade makaroner

Denna rätt känns som om den aldrig är fel till de yngre. Detta är väl ändå en husmanstradition som de flesta har inmundigat. Många har den i sin traditionella matlåda och är snabb att värma upp i mikron.

Falukorv med stuvade makaroner

14. Kalvdans

Kanske inte den vanligaste efterrätten idag på grund av att den traditionellt ska göras på mjölken som en ko ge ifrån sig de första dagarna efter kalvningen. Denna feta och proteinrika råmjölk kokas sedan tillsammans med socker och salt i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. Kalvdans serveras varm, ljummen eller kall med sylt och är en ren njutning för många av oss.

Foto Åsa Dahlgren

15. Hembakt småländsk ostkaka med lättvispad grädde och sylt

En klassisk småländsk riktig gammeldags ostkaka sätter sina spår i smaklökarna.  Den kanske inte görs så ofta på traditonellt sätt längre med mjölk och ostlöpe. Kan än idag förnimma lukten av nybakad ostkaka från den gamla vedeldade spisen hos min farfar. Då visste man att det skulle bli fest.

16. Ängamat

Den milda goda soppan som väcker många smakminnen. Det bästa med den är att man tar säsongens grönsaker och anpassar soppan efter det. Passar utmärkt som förrätt eller som en rätt i sig med en skiva surdegsbröd.

Ängamat

17. Lapskojs

Många minns denna fantastiskt goda maträtt som en illa tillagad maträtt från skolmatstiden.  Rätt tillagad är det en verklig delikatess i husmanskosten som förtjänar en plats i varje hem och dessutom är väldigt lätt att laga. Ordet kommer från engelskans lobs-cou(r)se med betydelsen måltid för hårdingar och var den rätt som många sjömän föredrog.