Den här klassiska kalopsen är bara så god. Mört kött, härliga morötter och lök som du fräser med kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn. Det blir till en komplett och gudomlig middag serverat med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Receptet är superenkelt, låt köttet koka lite extra så att det blir sådär perfekt mört och gott!

Visst blir man sugen?

Klassisk kalops

Husmanskost som värmer!
Måltid: Huvudrätt, lunch, Middag
Port: 4 port

Ingredienser

  • 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (1 ½ kg med ben)
  • 4 st morötter
  • 2 st gula lökar medelstora
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk konc kalvfond Bong är den jag använder
  • 2 st lagerblad
  • 12 st kryddpepparkorn
  • 1-2 msk maizenaredning eller vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar

Till servering

  • kokt potatis
  • inlagda rödbetor

Instruktioner

  • Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
  • Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
  • Bryn köttet i smör och olja i en gryta. Krydda med lite vitpeppar.
  • Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  • Häll över vatten så att det precis täcker köttet.
  • Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
  • Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 ½ - 2 timmar.
  • Smaka av med salt och peppar och red med maizenaredning.
  • Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Tips

Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.
Varför inte göra en dubbel sats och frys in!
 

Husmanskost när den är som bäst!