1968 var de stora protesternas år. Det var året som kommit att rubricera en rörelse, en attityd, en generation av debattörer och agitatorer. Det var dessutom skottår med 366 dagar. 

Det var ett politiskt uppvaknande som gick genom västvärlden det året. 

Det var också året när flower powern spred sig, när vi älskade kortkort och svarta eyeliner och gnolade på Lyckliga gatan, Congratulations och Mamma är lik sin mamma…

Året då allting hände

Följ med på ett antal händelser för detta år.

Uppror, protester, demonstrationer, revolter och ockupationer rådde världen över – men även antivåldsideologier, med slogans som ”Flower Power” och ”Make Love – Not War”, växte sig stora.

1. Olof Palme protesterade

Den 1 januari byter det svenska ecklesiastikdepartementet namn till utbildningsdepartementet  och han som från och med nu är utbildningsminister heter Olof Palme och kommer under året också att ta bort studenttentamina från läroverken/gymnasierna.

Alla ska kunna ta studenten och ingen ska behöva smyga ut bakvägen. Vissa ser det som demokratisering, andra som förflackning. Vad Palme än tar sig för lämnas ingen oberörd.

Den 31 januari, det vietnamesiska nyåret, inleder Nordvietnams armé och gerillarörelsen FNL en attack mot Sydvietnam som snart kommer att benämnas têtoffensiven. Det blodiga skeendet ska fortgå ända till september.

När Olof Palme gått jämte Nordvietnams Moskvaambassadör i fackeltåget mot Vietnamkriget den 21 februari 1968 i Stockholm. Statsministern hävdade sin rätt att protestera mot orättfärdigheter i världen, blev det starka reaktionerna i USA.

 

2. Twiggy var modellen

Pojkflickan Twiggy var 60-talets stora modell och stilikon.  Hon är modellen som blev upprinnelsen till storlek noll. När Twiggy dök upp på 60-talet förfasade sig många över hennes figur.

Efter op-tygerna och babydollmodet kom kortkorta kjolen eller klänningen, plast- eller lackskor och stövlar med låg klack, och byxdressen med tunika och byxor i samma färg. Och hippiemodet började också nå oss.

Accessoarerna var viktiga, det var metallkedjeskärp, hattar, hårband, blomma i håret, stora smycken och runda solglasögon.

Hon hoppade av 1970 när hon fick erbjudande om att spela i regissören Ken Russells musikal The boy friend, som gav henne två Golden globe.

3. Mods

Modkulturen har sina rötter i 1950-talets ”modernism”, en beskrivning av ungdomar som lyssnade på modern jazz (i kontrast till tradjazz). Modern jazz är ett samlingsnamn för bland andra genrerna cool jazz, hardbop och modal jazz.

Många kom i kontakt med denna genre genom den bluesvåg som svepte över Storbritannien under den senare hälften av 1950-talet. Jazzartister på besök från USA spelade ofta på bluesklubbar och hittade på detta sätt en ny publik: unga, vita män.

Detta var otänkbart i det fortfarande rasmässigt segregerade USA.

Dessa ungdomar kan sägas vara de första brittiska modsen, innan begreppet egentligen existerade.

Dom kallar oss mods

Den 25 mars 1968 hade en svensk svartvit dokumentärfilm biopremiär – Dom kallar oss mods.  Filmen skildrade ett gäng unga Stockholmskillarnas tillvaro i utkanten av samhället, däribland Kenta och Stoffe.

Filmen är den första delen i Stefan Jarls så kallade mods-trilogi. De andra delarna är Ett anständigt liv (1979), Det sociala arvet (1993) och den avrundade kortfilmen Epilog (2006).

Filmen börjar med en intervju med Tompa, en vän till Kenta och Stoffe. Han berättar om hur han växte upp på barnhem och ungdomsfängelser. Han säger att friheten knappast finns för honom.

Men en sak är han säker på, den tid han tillbringade med Kenta och Stoffe och de andra modsen var den roligaste tiden av hans liv. Vi ser Kenta och Stoffe gå runt på T-Centralen i Stockholm.

De möter vänner och går runt och tigger av människor för att få mat, öl och cigaretter. De arbetstagare/knegare som har vägarna förbi blir förlöjligade av Kenta och Stoffe.

”Små knegarna, små knegarna är lustiga att se”, sjunger de till melodin Små grodorna.

En annan vän till killarna, Jojje, berättar att alkohol kommer att förstöra dem till sist, men att han inte oroar sig så mycket för det just nu. Filmskaparna har fixat en liten lägenhet till Kenta och Stoffe vilket innebär en stor skillnad för de killar som tidigare sov utomhus eller på andra ställen.

Kenta och Stoffe berättar också om sin barndom. Stoffes far drack sig sönder och dog på sjukhus. Kentas far försökte strypa honom med en slips. Men Stoffe minns också att han tyckte det var kul att spela hemma när han var liten.

Vi ser de två killarna gå till ”4: an”, en klubb för ungdomar. Stoffe gillar att vara med många flickor, men säger Eva, som han sover med, att han vill ha henne för sig själv. Kenta och Stoffe gör en musikframträdande, där de framför låten Leave Me Be.

På vintern reser Kenta, Stoffe och Hasse till Hedemora i Dalarna. De planerar att besöka Stoffes barndomsvän Ingvar. På tåget dricker de öl, röker hasch och skämtar. En herre i samma kupé ser rädd ut. Men de kan inte bo i Hedemora; här händer inget, till skillnad mot i Stockholm.

I Stockholm finns Peter, som tjänar 400 kronor om dagen genom att sälja droger, och Lunkan som fick hepatit från en infekterad injektionsspruta.

Det är sommar och Kenta och Stoffe arbetar inte, och de har ingenstans att bo. Deras vänskap är sliten. Kenta tycker inte Stoffe är en god vän längre. Inte sedan han började träffa Eva.

En natt går killarna för att söka efter tomma trapphus att bo i, men de börjar argumentera och Kenta lämnar Stoffe. Kenta hittar ett tomt trapphus och lägger sig ner, öppnar en öl och börjar läsa en serietidning. Samma kväll blir Stoffe omhändertagen av polisen.

 

4. Nyfiken blå

Den 11 mars har Vilgot Sjömans film ”Jag är nyfiken – blå” premiär. Det är en händelse som kom att eka långt utanför kulturvärlden. Året innan har Sjöman presenterat Jag är nyfiken – gul för världen.

I filmerna mixas det hejvilt, som en sorts gerillareportage med dokumentärliknande spelscener och rena sketcher.

De båda Jag är nyfiken-filmerna är typiska barn av sin tid. Den visade på den sexliberalism som blivit mode i decenniets början.

1969 blir pornografi helt tillåten i Sverige, och strax därpå blir det en fråga för entreprenörer och exploatörer snarare än för erkända regissörer.

Å andra sidan utgörs Jag är nyfiken-filmerna av ett gäng tydliga attacker från vänster på det regerande socialdemokratiska etablissemanget, något som kommer att eskalera under åren framöver när stora delar av kulturvärlden låter vrida sig vänsterut.

25 mars har även Stefan Jarl och Jan Lindqvist premiär på sin debutfilm, dokumentären Dom kallar oss mods. Kenta och Stoffe, två Stockholmsynglingar från trasiga sociala förhållanden, blir riksbekanta.

Också i den filmen blandas sex (en autentisk samlagsscen hotades med att bli bortklippt) med kritik mot ett förljuget välfärdssamhälle som anklagas för att ha glömt bort sina svagaste medborgare.

 

5. Mordet på Martin Luther King – april 1968

Den 4 april sköts medborgarrättskämpen Martin Luther King till döds på en balkongen i Memphis, fyra år efter att han fått Nobels fredspris.

När han mördades var han engagerad i kampen att försöka stoppa Vietnamkriget. Han var ledaren för den fredliga grenen av den svarta medborgarrättsrörelsen.

Doktor King hade hög status som talare och samlande kraft, inte minst i Norden. 1964 har han som 35-åring mottagit Nobels fredspris i Oslo, 1966 har han och sångaren Harry Belafonte medverkat vid föreställningen »Gränslös kväll på Operan« i Stockholm.

Hasse & Tage var konferencierer och hela överskottet gick till Martin Luther King-fonden. Kung Gustav VI Adolf tog emot både King och Belafonte på slottet.

 

6. Robert ”Bobby” Kennedy

Två månader senare, 5 juni 1968,  mördades Robert ”Bobby” Kennedy.

Han hade hållit ett tal i Los Angeles under sin kampanj för att bli demokraternas kandidat i presidentvalet, när han på kvällen blev han skjuten av en av diskarna på sitt hotell.

Han avled av skadorna morgonen efter, den 6 juni.

 7. Ögon med eyeliner

Nu skulle makeupen  synas 1968. Ögonen var i blickpunkten med kraftiga och svarta eyeliners och vi penslade ofta ögonskugga på hela ögonlocket, gärna pärlemorskimrande och kinderna fick gärna lite rosa rouge.

 

8. Lyx-Volvo för 25 000

För första gången rullade vi över 2 miljoners-strecket för antalet bilar i Sverige. Årets bilsnackis på hemmaplan var nya exklusiva Volvo 164 som presenterades i augusti.

Bilen kostade runt 25 000 kronor, medan t e x prislappen på Saab V4 låg på drygt 14 000. I samband med den ökade trafiken infördes också maxhastigheten 110 km/h på våra motorvägar.

 

 

9. Black power i OS – oktober 1968

Att allt är politiskt, att inga områden går fredade för tidens ifrågasättande, understryks vid OS i Mexico City. Vid prispallsceremonin på 200 meter gör guld- och bronsmedaljörerna Tommie Smith och John Carlos black power-hälsningen.

De båda afroamerikanerna sträcker varsin handskbeklädd näve mot skyn, en markering mot den systematiska rasism som svarta har utsatts för i USA under hundratals år.

Om detta skaldade den svenska rock- och teatergruppen Nationalteatern några år senare, med ett språkbruk som ingen reagerade över då:

”Åh mister John Carlos, du grävde  din egen grav/För idrotten stod ovanför politiken/I din kista slog du själv in första spiken/Du borde ha nöjt dig med din stora seger/och tänkt på din framtid som trevlig och framgångsrik neger.”

 

10. Grupp 8 – maj 1968

Den 8 maj bildas Grupp 8, den mest profilerade av tidens kvinnosaksgrupper (ordet ”feminism” är ännu inte särskilt vanligt i debatten).

Åtta kvinnor – journalister, akademiker, vänsterintellektuella – grundar föreningen, som kommer att verka genom seminarier, demonstrationer, tidningen Kvinnobulletinen och parollen ”Det privata är politiskt”.

Det här hände också 1968:

* Till höstterminen infördes femdagarsvecka i skolan och eleverna fick lediga lördagar.

* Under sommar-OS i Mexico City hoppade Bob Beamon otroliga 8.90 i längdhopp, ett världsrekord som varade i 23 år!

* Under vinter-OS tog Toini Gustafsson två svenska guld.

* Sveriges första damserie i fotboll startade i Västergötland.

Kärlek – banne mig!

Det gavs ut många politiska- och fredslåtar under 1968 , men i Sverige var det trallvänliga och lättsamma sånger som blev årets hits.

Claes-Göran Hederström vann Melodifestivalen med ”Det börjar verka kärlek, banne mig.”

Vi nynnade på Cliff Richards Congratulations, Beatles Hey Jude och Lady Madonna.

Happy birthday sweet sixteen med Flamingokvintetten, Lyckliga gatan och Sommaren det hände med Anna-Lena Löfgren, Maria Therese och Det som göms i snö och med Robert Broberg,

Den femte maj och Manolito med Lill-Babs, Kring de små husen i gränderna och Minns du den sången med Anita Lindbom.

Min greve av Luxemburg och Arrividerci Frans med Ann-Louise Hanson, Mamma är lik sin mamma med Siw Malmkvist, Vi ska gå hand i hand och Snart så kommer åter ljusa tider med Gunnar Wiklund

Men…..

Det skulle dröja till 1969 

Då Woodstockfestivalen hölls