I en tid där 3-åringar leker och till och med ibland fostras av smartphones och surfplattor, så är nog leksaker något vi alla har nostalgiska kopplingar till oavsett om man lekte med kulor, klossar, dockor eller lasersvärd. Genom att känna, lukta eller bara se på en gammal leksak så kan vi åka tillbaka i tiden på några sekunder och återuppleva en liten bit av vår barndom igen.

Vilken var din absoluta favoritleksak när du var liten?

1. Skrållan

Minns fortfarande när min pappa kom hem med denna docka i ett paket.  OCH den pratade om man drog i snöret.

2. Monchichi

Monchichin var en urgullig leksak med japanskt ursprung och skapades år 1974 av Koichi Sekiguchi och det tog inte lång tid innan det blev en stor succé och tog Sveriges unga befolkning med storm!

3. Kåldockor

Kåldockorna var populära under 80-talet och skapades av den amerikanska konststudenten Xavier Roberts år 1978. När de var som mest populära var det vanligt att man trodde att varje docka var unik och hade olika ansiktsdrag, kläder och hårfärg.

4. Klick Klack

Klick Klacks kom ut någon gång på 60-70 talet. Jösses va´kul det var och samtidigt gjorde det vansinnigt on när de slog emot handleden och fingrarna.

5. Lyckotroll

Oavsett om du är född på 60-talet eller 90-talet så känner du nog igen dessa små söta troll då de skapades 1959 och blev en stor succé i Europa och senare gjorde comeback på 90-talet. En del kallade dom för Lyckotroll och en del kallade dom för Damtroll efter den danske upphovsmannen Tomas Dam. Tomas Dam hade inte råd att köpa julklappar till sin dotter och därför tillverkade han denna. Då de andra barnen i den danska staden Gjøl, såg trollet ville de också ha sådana troll. Dams företag började snart tillverka trollen i plast, under titeln Good Luck Trolls.

En mindre variant är de så kallade penntroll som man kan sätta fast i änden på en penna.

 

6. Spelkulor

Vem har inte spelat pyramid, grop eller krock? Den som hade snyggast, störst och mest kulor var självklart kung på skolgården. Ja, det vill säga om man inte förlorade dom när man spelade på en spelbana gjord i sanden.

7. Barbie dockan

Åh så lycklig man var när man fick ny Barbie kläder eller små söta tillbehör!

Barbie docka

 

8. Dockskåp

Tänk så många timmar man kunde sitta framför sitt dockskåp. Möblera om, pyssla och dona i sitt egna lilla hus. Historien om Lundby dockskåp tar sin början 1945, när Axel och Grete Thomsen flyttade tillbaka till Sverige från Danmark. De bosatte sig i ett område i norra Göteborg: Lundby. Där började Grete att rita och tillverka dockskåp och möbler till sin systerdotter.

 

9. Jojo

Kalmartrissan var väl den mest populära. Men jag minns även att jag tillverkade min egna jojo utav lite större knappar. Hur många av er gjorde det?

10. Briohunden

Var bara tvungen att ta med denna klassiska lilla draghund som tillverkades på 50-talet och ja, den är bara för gullig!

11. Slime

Ja den kom in lite senare i våra hem, men ändå, det var en ganska ”najs” leksak.

12. He-Man

Som vi alla vet så är klassas inte He-Man som en docka utan som en action figurer för ”män”! He-Man lanserades 1981 och slogs sida vid sida med She-Ra emot de Evil-Lyn, Beast Man och Skeletor för att nämna några. På grund av He-Mans populäritet så fick han tillslut en egen tecknad tv serie där han blev förevigad i en animerade världen. Efter ett tag kom det till och med biofilm där Dolph Lundgren spelade hjälten!

13. Leksaksbilar

Dessa bilar har väl alltid funkat att köpa till de barn som varit intresserad av bilar!