Sverige bästa idrottare

Det är svårt att göra en lista med vilken svensk idrottare som är eller har varit bäst genom tiderna. Vi har alla vår favorit när det gäller idrott.

Det beror på många olika faktorer vem vi väljer och om man tänker på aktiva eller de som varit. Men helt klart framkallar det känslor när man pratar om detta. VEM? Vem är den bäste?

Vi delar ut Jerringpriset ”Folkets pris”, vi har även årliga undersökningar om vem som är den populäraste aktiva idrottaren. Dessa två kanske inte alltid stämmer överens med varandra.

Här gör vi ett försök att få med de idrottare som gjort ett avtryck hos många svenskar.

Här kommer våra folkkära idrottare!

Dessa personer presenteras utan inbördes ordning.

Patrik Sjöberg, friidrott

Han satte världsrekord på 2,42 m en magisk junikväll på Stockholms Stadion 1987  och är fram till dags datum historiens näst högsta (efter Javier Sotomayors 2,45),  gällande Europarekord.

Sjöberg vann även VM i Rom 1987 och har också tre OS-medaljer. Han vann OS-silver i OS 1984, OS-brons i OS 1988 och OS-silver 1992. Sjöberg är den ende höjdhoppare som tagit olympisk medalj i tre olympiska spel.

Det, plus att han är svensk idrotts kanske största rockstar någonsin, räcker för att den frispråkige Göteborgaren ska få plats i denna respektabla samling atleter. Och ja vi får inte glömma Stefan Holm.

Henrik Lundqvist – ishockey

 

Final mot ett stjärnspäckat Kanada i hockey-VM – då klev ”Henke” återigen fram som blågul nationalhjälte.

Lundqvist räddade allt i den dramatiska straffläggningen och blev sedan mer eller mindre överfallen av en glädjerusig William Nylander.

Men det är ju inte bara i Sverige han regerar, i över ett decennium har målvaktsikonen kallats ”King Henrik” på självaste Manhattan.

Vi har haft så många fina och legendariska målvakter i Sverige, så här kommer några fler väl värda att nämna: Pelle Lindbergh, Peter Lindmark, Tommy Salo, Leif ”Honken” Holmqvist, Stefan Liv, för att nämna några.

Carolina Klüft – friidrott

 

Vilka fantastiska resultat denna kvinna har uppnått! Carolina Klüft har det svenska rekordet, och även europarekordet, i sjukamp på 7 032 poäng, från den 26 augusti 2007 vid friidrotts-VM i Osaka.

Hon klev rakt in i våra hjärtan den där dagen under friidrotts EM i München 2002 med sina 6542 poäng.

Klüft blev den tredje kvinnan i världen att uppnå mer än 7 000 poäng när hon vann VM i Paris 2003 på 7 001 poäng och hon är resultatmässigt näst bäst genom tiderna i världen efter Jackie Joyner-Kersee.

Hennes priser är många och kanske blev hennes prissamling komplett när hon vid OS i Athen 2004 tog hon hem guldmedaljen i sjukamp.

Zlatan Ibrahimovic – fotbollsspelare

Zlatan är Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna.

Han tillhört det absoluta toppskiktet bland utövarna av världens största sport i nästan två decennier och inspirerat människor över hela världen.

Visst finns det många i den äldre generationen som anser att Gunnar Nordahl, Gunnar Gren, “Nacka” Skoglund eller Nisse Liedholm gjorde mycket för svensk fotboll.  OCH det har dessa gjort.

Sverige tog trots allt VM-silver 1958 med dessa herrar i laget.

Men idag behöver vi kanske ta med i beräkningen hur konkurrensen ser ut. Den moderna fotbollen är betydligt snabbare, tuffare och svårare än det var på 50- och 60-talet.

Zlatan har gjort flest mål i landslaget genom tiderna. Zlatan har vunnit den holländska ligan, italienska ligan, spanska ligan och den franska ligan under sin långa karriär.

Dessutom har han otaliga cupsegrar, med Europa League segern 2017 som den största internationella cupsegern.

Trots hans, som flera Malmöiter tycker, svek så går det inte att förbise hur stor han är.

Peter Forsberg – Sveriges största ishockeyspelare

Tänk så många fantastiska spelare vi har haft i ishockeyn, vårt lilla land Sverige.

Så många framgångsrika spelare! Börje Salming var den första svenska superstjärnan, Nicklas Lidström blev utsedd till “årtiondets bästa NHL spelare” 2009 av tidningen Sports Illustrated, och är den som kommer närmast Peter Forsberg, i denna kategori.

Det som är så speciellt med Peter Forsberg är att han var den första svensk att vinna hela poängligan i NHL 2002/2003 och bli utsedd till hela NHL:s viktigaste spelare under en säsong.

Han har dessutom fler OS-guld och VM-medaljer än Lidström. Alltid nummer 21 på tröjan!

Ja det kan vara svårt att avgöra vem av dessa herrar som kommer först Forsberg eller Lidström. Men Peter Forsberg  spelade på ett speciellt sätt och uträttade helt fantastiska saker både i NHL och i Tre Kronor.

Ingen som såg glömmer OS-finalen 1994, i Lillehammer Norge, då hans magiska spelsätt satte straffen och vi vann före Kanada och Finland.

Detta blev senare ett frimärke i Sverige. Inom svensk ishockey överlag så skulle de flesta säga att Peter Forsberg är den största svenska ishockeyspelaren genom tiderna.

Tätt följd av Salming och Lidström. Peter ”Foppa” Forsberg var (är) ett  fenomen. En urkraft på isen med ett sällan skådat spelsinne och ett unikum vi nog aldrig kommer få uppleva igen.

Sarah Sjöström – simmare

 

Sarah Sjöström, vilken makalös karriär hon har gjort.

Endast 14 år gammal mars 2008  vann hon EM-guld på 100 meter fjärilsim.

I de olympiska sommarspelen 2016 i Rio de Janeiro vann hon guld och satte världsrekord med tiden 55,48 sekunder på 100 meter fjärilsim, samt silver på 200 meter frisim och brons på 100 meter frisim.

Sommaren 2017 innehade Sarah de tio snabbaste tiderna någonsin på 100 meter fjärilsim. 2017 blev hon utsedd till världens bästa kvinnliga simmare av Swimming World Magazine samt hela Europas bästa kvinnliga idrottare av världens olympiska kommittéer.

Det är helt fantastiska resultat.

Annika Sörenstam –  golfspelare

 

Inte bara Sveriges bästa utan världens bästa kvinnliga golfare genom tiderna kommer från Sverige och hon heter Annika Sörenstam.

Helt makalöst hur hon slagit sig till denna titel.

Vinnaren sex Vare-troféer som ges till den LPGA-spelaren med lägsta säsongsgenomsnitt, hon är den enda kvinnliga golfaren med  59 slag i tävlingen. 10 vunna Majors: 2001, 2002, 2005 ANA Inspiration; 2003, 2004, 2005 Women’s PGA Championship; 1995, 1996, 2006 U.S. Women’s Open; 2003 Women’s British Open.

Efter att ha vunnit åtta gånger på LPGA-turnén 2001, så gjorde Sorenstam det otroliga 2003 att ta 11 segrar. 2003 beslutade hon att ge sig ut tillsammans med männen på PGA Tours Colonial Tournament, vilket gjorde henne till den första kvinnan som spelade i en Tour sedan 1945.

Samma år valdes hon dessutom in i World Golf Hall of Fame. Vi lyfter på hatten!

 Ronnie Peterson – Formel-1

 

Ronnie Peterson är Sveriges hittills mest framgångsrika formel 1.

Han betraktas än idag som tidernas kanske allra främste av de förare som aldrig vann VM.

Han slutade tvåa totalt i VM två gånger (1971 och 1978). Han gjorde skäl för sitt smeknamn, ”SuperSwede”, genom att sätta Sverige på den internationella kartan – och hans spektakulära körstil gjorde honom till en tidlös publikfavorit ända fram till den tragiska dödsolyckan på Monza i september 1978. Ronnie Peterson blev 34 år.

 

Charlotte Kalla – skidor

 

Charlotte Kall har varit och här i mångas ögon svenska folkets favorit.

Denna fantastiska kvinna som vunnit bland annat två OS-guld och ett VM-guld. 10 km fristil vid OS 2010, 15 km skiathlon vid OS 2018.

Kallas slutsträcka på stafetten vid OS i Sotji 2014 räknas redan som en av de allra största prestationerna i svenska idrottshistoria.

2017 åkte Charlotte Kalla hem från Lahtis med två silver och ett brons och tangerade samtidigt Gunde Svans mästerskapsrekord på 17 medaljer.

 

Ingemar Stenmark – alpin skidåkning

Get Embed Code

 

Alla, oavsett om man var med på den tiden eller inte, känner till att ”Sverige stod stilla” när Ingemar Stenmark under 70- och 80-talet åkte ner för slalombackarna i tv-rutan.

Och det var faktiskt så, Sverige stod stilla, i skolor, fabriker ja överallt rullades tv:n in i klassrum eller i fikarummen på jobbet och i städerna samlades människor ute på gatan hos närmaste TV-handlare, just för det tillfälle då Ingemar Stenmark åkte.

Då stannade allt upp och vi alla höll andan och stirrade blint in i TV-skärmen.

Även i riksdagen gjorde man paus för att följa Stenmarks lopp.

Under 16 säsonger radade han upp otroliga 86 segrar, 155 pallplatser, 2 OS-guld och 3 VM-guld. ”Dä ä bare å åk”

Han vann världscupen tre gånger, då fick de stora alpina nationerna nog och världscupens store fader, Serge Lang, ändrade reglerna.

Serge Lang blev ett hatobjekt i Sverige med ständiga regeländringar för att som vi uppfattade det i Sverige stoppa Stenmarks framfart.

2011 vann en 55-årig Stenmark ”Mästarnas mästare” i SVT före yngre förmågor som Kenny Bräck, George Scott och Anders Limpar.

Det må inte handla om ”riktig” sport, men det var ändå mäkta imponerande att se gubben sopa mattan med resten av startfältet.

 

Björn Borg – tennisspelare

Sveriges största tennisspelare genom tiderna är Björn Borg.

Ikonen från Södertälje!

Under 1970-talet blev han den mest framgångsrika tennisspelaren i hela världen.

Det stora genombrottet kom 1973, då han som 16-åring gick till kvartsfinal i Wimbledon.

Vid två tillfällen blev han utsedd till hela världens näst bäste idrottsman (båda gångerna efter Muhammad Ali).

Hans storhet sträckte sig långt utanför Sveriges gränser.

Från 1974 fram till 1981 så dominerade Borg världstennisen. 6 titlar i Franska öppna, 5 titlar i Wimbledon var en bidragande orsak till att han lyckades vara rankad 1:a i världen under sammanlagt 109 veckor mellan 1979 och 1981.

Det gör att han är på femte plats över tidernas mest framgångsrika spelare i dessa prestigefulla turneringarna.

I samband med millennieskiftet utsågs Björn Borg dessutom till ”Århundradets svenska idrottsman” av Svenska Idrottsakademin, före Ingemar Stenmark och Ingemar Johansson.

Ingen som var med på den tiden glömmer hans blonda långa hår och pannbandet ihop med hans makalösa spelsätt. Han slutade redan som 26-åring, vilket gör att mystiken kring honom har gjort hans prestation ännu större.

 

Ingemar Johansson – boxning

Sluggern från Göteborg och hans historiska VM-titel i tungvikt är en fantastisk prestation.

”Ingo” blev första och hittills enda svensk att ta hem en tungviktstitel i boxning genom att besegra amerikanen Floyd Patterson i en klassisk match på Yankee Stadium i New York den 26 juni 1959.

Han vann på teknisk knockout redan i den tredje ronden efter att ha golvat sin motståndare inte mindre än sju gånger.

Samma år utsågs han i USA till ”Athlete of the Year” av Associated Press och till ”Sportsman of the Year” av tidskriften Sports Illustrated.

Här i Sverige fick han en läsk i sitt namn, Ingo Läsken men när han förlorade titeln 1962 döptes läsken om till Zingo.

Jan-Ove Waldner – bordtennis

 

1982 en ny stjärna föds.

Han heter Jan-Ove Waldner, är 16 år och går till EM-final mot Mikael Appelgren.

Under 1970-talet hade vi Stellan Bengtsson som tog VM-titeln 1971 i Nagoya, Japan.

Men sen kom J-O, det lilla bollgeniet och vann hela sex VM-guld, ett OS-guld, två världscup-guld, elva EM-guld, nio EM-guld för juniorer och en massa silver och brons under sin karriär.  När VM 1977 var över så hade han gått igenom hela turneringen utan att förlora ett enda set!

Vid OS i Aten 2004 blev påhejad av en hel idrottsvärld när han vid 38 års ålder slog ut sina tio år yngre konkurrenter en efter en och lyckades hamna på en hedervärd fjärdeplats.

I Kina går han under namnet Chang Qing Shu – ”Det evigt gröna trädet”

Gunde Svan – längdskidåkning

När Gunde kom som skjuten ur en kanon, så hade vi fått tillbaka lite ”Stenmarks känsla”

Vi bänkade oss framför tv:n, tog fram dricka och snacks och bara njöt.

”Gunde att du bara kunde”  skrek vi när han vann i spåret, och vi fick den där fantastiska känslan att vi befann oss i vinnarteamet.

Otroliga fyra olympiska guldmedaljer och sju VM-guld vann han  under 1980-talet och början av 1990-talet och är en av världens främsta längdskidåkare genom tiderna.

Anja Pärson – alpin skidåkning

 

Vilka enastående prestationer denna kvinna har gjort.

Anja avslutade sin skidkarriär 2012 med bland annat 42 världscupsegrar, 1 OS-guld 2006, 7 VM-guld och totalt 19 mästerskapsmedaljer.

När hon under VM 2011 Garmisch-Partenkirchen fick en bronsmedaljen på lagtävlingen blev hon dessutom historisk och bäst genom tiderna i modern tid med totalt 13 VM-medaljer.

Den 15 mars 2012 gjorde Pärson sin 381:a världscupsstart och den sista i sin karriär.

 

Under perioden 16-20 december 2016 gjordes en opinionsundersökning med sammanlagt 1518 intervjuer via internet genom YouGov på uppdrag av Sportbibeln.

Gruppen var män och kvinnor 18 år och äldre.

Där fick svenska folket välja sin favorit och vinnaren var överlägsen, hela 43 procent av de tillfrågade såg den alpina kungen Ingemar Stenmark som Sveriges största idrottshjälte genom tiderna.

Vilken är din favorit?