Detta är en riktig klassiker. Den goda biff stroganoffen som passar såväl till vardag som till fest. Crème fraichen gör den krämig och god. Biff Stroganoff är maträtten med rötter i Ryssland, skapad av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg. Rätten tillagas av nötkött, exempelvis oxfilé eller utskuren biff, som skärs i strimlor. Njut av en härlig middag!

 

Biff stroganoff

Ett enkelt och gott recept! Passar till vardags och till fest
Måltid: Huvudrätt
Port: 4 portioner

Ingredienser

  • 500 gram nötkött, oxfilé, innanlår eller biff
  • 2 msk smör
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 dl utspädd kalvfond
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 1 styck lök, stor
  • 200 gram champinjoner
  • 1 krm svartpeppar, malen
  • 2 tsk senap, ljus, typ Dijon

Instruktioner

  • Skär köttet i 2 cm breda strimlor.
  • Hacka löken och skär champinjonerna i skivor.
  • Värm upp en stekpanna med margarin eller smör och olja på medelhög - hög värme.
  • Stek köttet i olja på hög värme, köttet ska få färg och inte koka. Stek köttet i omgångar för att undvika kokning.
  • När köttet fått färg, tillsätt all lök så den mjuknar och avsluta med svampen.
  • Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
  • Tillsätt tomatpuré och senap. Häll på grädden, creme fraichen och kalvfonden.
  • Låt steka på svag värme i stekpannan, helst under lock, i ca 10 minuter. Smaka av med salt.
  • Servera med ris och sallad

Tips

 
Tillsätt en skvätt kinesisk soja för färg och sälta.

 

Biff Stroganoff är troligen uppkallad efter en rysk 1700-talsgreve vid namn Stroganov. Det sägs att Greven, som var gourmet men också tandlös, bad kocken att skära köttet i små bitar.