Kocken och restaurangmannen Tore Wretman var ett kulinariskt geni och hans mat var och är helt fantastisk!

Lite om Tore Wretmans karriär

Wretmans kärlek till matlagning och till att tjäna andra är tydlig att se i hans arbete. Han arbetade som hovmästare på Operakällaren, köpte en gammal restaurang på Birger Jarlsgatan som hette Riche.

”Pelargången” avdelades och fick egen ingång från Nybrogatan varvid en helt ny restaurang skapades, Teatergrillen. Denna blev snabbt en av Stockholms populäraste restauranger.

När Wretman tog över Stallmästaregården gjorde han omfattande förändringar och höjde ambitionsnivån.

Hans etablerade restauranger blev unika i Sverige eftersom den kombinerade det franska köket med svenska rätter för att skapa en unik matupplevelse för både besökare från utlandet och för oss.

Operakällan

År 1955 tog Wretman över operakällaren, som blev hans främsta bedrift.

Omfattande ombyggnader och renoveringar genomfördes för att göra det till en plats där folk kunde njuta av fina middagar i en intim miljö med utmärkt service samtidigt som de lyssnade eller sjöng med i sina egna hörlurar om de ville – precis som vilken annan restaurang som helst idag!

När en omfattande ombyggnation och renovering genomfördes 1961 öppnades återigen Operakällan med Werner Vögeli som kökschef och ytterligare ett framgångsrikt företags recept var framtaget.

Tore Wretmans svampskola

I videon ser du Tore när han lagar svamp i ”Matbiten” med Tore Wretman och Folke Olhagen från 1959.

Dessa recept håller än idag!