”Gammal” mat älskar att få nytt liv!
Tänk på hur mycket mat vi kastar i onödan – mat som är fullt ätbar men som kanske ser lite trött ut eller som man inte vet vad man ska göra. Här kommer lite tips på vad du kan göra med och julmaten som blivit över från julbordet.
Hur vet man om matvaran är okej?
Använd näsa, ögon och mun för att ta reda på hur matvaran är – precis som du annars gör. Lukta och titta på maten. Luktar den och ser okej ut, smaka på den. Om allt är som det ska är det bara att äta. Mejeri och smör är typiska saker vi har hemma i kylen långt efter att de passerat bäst före. Är de dessutom oöppnade är det sällan några problem.
Låt inte bäst före-datumet avgöra om du ska slänga maten eller inte. Datumet är där för rekommendation inte att det blir oätligt efter den speciella dagen. Exempelvis om du har förvarat matvaran på ett sätt som kanske inte är det perfekta förhållandet för just den matvaran, så kan produkten blivit dålig innan bäst före datum passerat.
Om sänker temperaturen en gran i kylen så förlänger du råvarornas hållbarhet markant.
Frys in dina julrester
Julskinkan
Julskinkan är perfekt att frysa in. Jag brukar tärna upp skinkan och frysa in i mindre påsar – alltså inte allt i en påse. Superbra att ta fram till framtida gratänger och pastasåser.
Grönkål, rödkål och brysselkål
Javisst även om dessa kan vara lite ”sladdriga” efter infrysning är dessa jättebra att ta fram i framtiden efter behag. Vissa av oss har haft grönkålen som dekoration runt julskinkan och är rå. Strimla eller hacka den råa grönkålen innan du fryser in den. Blir så mycket enklare när man ska ta fram den och tar lite mindre plats i frysen.
Leverpastej och paté
Dessa går att frysa upp till tre månader. De kan bli lite gryniga och i vissa fall lite vattniga i konsistensen. Men bättre än att slänga!
Julost
Tillsammans med andra hårdostar går dessa att frysa. Riv osten med de stora hålen på ett rivjärn. Frys in i lagom burkar eller påsar och vips har man färdigriven ost till gratänger, lasagne, tacos och varma mackor.
Rödbetssallad
Hemgjord rödbetssallad med creme fraiche går utmärkt att frysa in. Den köpta är kanske inte så bra att frysa in eftersom den innehåller diverse konsistensmedel, oljor och ägg.
Gravad och rökt lax
Dessa går bra att frysa. Perfekt att ta fram senare och ha som ingrediens i en god laxpaté, laxpudding eller en gratäng.
Pasta med julskinka
Ingredienser
- 500 gr spaghetti, tagliatelle eller annan pasta
- 1 st gul lök
- 300 gr julskinka
- 3 dl matlagningsgrädde
- 2 msk creme fraiche
- 1 dl parmesanost eller din favoritost
- salt och peppar
Instructions
- Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen.
- Hacka löken och låt den mjukna i smör i en stekpanna.
- Strimla julskinkan och ha ner den i pannan. Stek allt ytterligare någon minut
- Häll på grädden och creme fraiche och låt koka upp sakta.
- Lägg i 2/3 av din ost och låt det sakta gå samman.
- Slå vattnet av pastan och lägg i den i såsen. Rör om allt och smaka av med salt och peppar.
- Låt den nu dra till sig en ett par minuter, så att alla goda smaker går in i pastan.
- Servera med resten av din rivna parmesanost och eventuellt med gröna ärtor.
Notes
Testa med det olika pastassorterna.
- Cappellinin nästan omfamnar pastasåsen och det blir lite mer delikat.
- Penne rigate gör att pastasåsen finns inne i "hålen". Perfekt för dig som är galen i sås!
- Tagliatellan har en förmåga att dra åt sig pastasåsen in i pastan
Senaste kommentarer