Drutten och Gena (Jena)

På den tiden då det begav sig – då vi bara hade två TV kanaler, TV1 och TV2, fanns det inte tillgång till barnprogram dygnet runt. Ville man det, köpte man sig en LP-skiva i vinyl.

I TV-programmet Halvsju, visade Lennart Swahn och dockan John Blund barnprogram. Bland annat visades de ryska dockfilmerna med Drutten och Gena. Dåvarande Sveriges Radio köpte två dockor från den sovjetiska televisionen och byggde upp ett eget programformat kring dem i Sveriges magasin, Drutten och Krokodilen i bokhyllan.

Det fanns en speciella humor runt dessa figurer; Drutten kan rimma på sitt namn eftersom hon är Stockholmare: En liten drutt blir lätt trutt, Gena heter Gena eftersom hans mormor, som ropade ”kom genast” till honom, inte kunde uttala ”s” och ”t”. Det fanns även en mild satir över könsroller: den manlige besserwissern Gena försökte alltid undervisa den kvinnliga och barnsliga Drutten, som ändå visade sig vara både klokare och modigare än han.

Det svenska formatet resulterade i fyra LP-skivor.

Drutten och Krokodilen

foto: Fabror-Sid


Anita och Televinken

Veckans tisdag sändes första gången 1971 och serien fortsatte att gå i radio fram till 1977. Det var tre personer som medverkade:  Anita Lindman, Ola Lundberg som Televinken och Thomas Funck som Grodan Boll

Anita och Televinken barnprogrammet startades dock i Sveriges Radio-TV 1964.  Televinken var en marionett som sköttes av Ola Lundberg, som också gav dockan röst. Anita Lindman spelade tant Anita.

År 1969 inleddes ett samarbete med Barnens trafikklubb, och programmen sändes i Sveriges Radio. Temat var att lära barn hur man skall bete sig ute i trafiken. Sångtexterna var ofta skrivna av Gullan Bornemark, oftast till melodier som redan var välkända. 1974 gav NTF och Barnens Trafikklubb ut Anita & Televinkens trafikskiva.

Foto Fabror-Sid


Humle och Dumle SVT:s första barnidoler

Humle och Dumle var ett av Sveriges Televisions första barnprogram och sändes för första gången 1958. Humle och Dumle bodde i Kapten Bäckdahls skafferi. De två figurerna var mycket förtjusta i mat. De var Sveriges mest kända hakor. Från sitt skafferi nådde de flera generationer barn. Rollerna var: Humle (som gillade glass) och Dumle (som gillade korv) och spelades av Björn Clarin och K.G. Larsson. De skrev även all text och musik till serien, och har också givit ut ett antal LP-skivor med historier om Humle & Dumle.

Men det började med en blöt natt i Finland, en ryss och en hallspegel.

”Jag e Humle och jag heter Dumle
– varje fredag träffas vi
i kapten Bäckdahls skafferi…”

Arne Arnbom hade fått idén till barnprogrammet under en kräftskiva i Finland.

– Fram på småtimmarna, på denna allt blötare fest, häktade en rysk producent av hallspegeln och la den på bordet och hakan på spegeln, lånade en sminkväska och målade ögon på hakan. Sen hade den finske värden inte några större problem med att hålla stämningen vid liv resten av kvällen, säger Björn Clarin.

Har du någon LP skiva med ditt barnprogram?