Snuskigheten ligger i betraktarens öga

När man varit ute och rest i världen stöter man ibland på namn som man skrattar åt på grund av att man relaterar det till det svenska språket. Oftast är det något helgalet eller lite snuskigt. Men hur ser det egentligen ut med våra egna ortsnamn, områden och ställen i Sverige?

Jodå det visar sig att i vårt avlånga land finns eller har funnits en hel del guldklimpar, om man nu får kalla dem det, eftersom en del är ganska snuskiga. Vem vet du kanske bor eller besökt något av ställena.

AHA

Sorsele, Västerbottens län

Norrlänningarna fick plötsligt en uppenbarelse!

AHA

Flurkmark

Umeå, Västerbottens län

Flurkmark. Väldigt märkligt namn, funderar på vad det betyder. Är det någon som vet? Killingänget nämner det som hastigast i klassikern  ”Torsk på Tallin” från 1999. Sjukt roligt att säga är det på olika dialekter!

Flurkmark

Frillesås

Kungsbacka, Hallands län

Funderar på om det är Frilles Ås eller Frille Sås…. hmm

Frillesås

Intrånget

Hedemora, Dalarnas län

Här är det fritt fram att göra intrång eller?

Intrånget

Knåda

Ovanåker, Gävleborgs län

Nog har man hört talas om dessa stolta brödbagare med rötter i Ovanåkers kommun. Har inte en aning om det finns någon sammanhang mellan att knåda deg eller om det är något annat de knådat.

Kukkola

Haparanda, Norrbottens län

Nu är det lite svårt att inte se dessa två ord separerade. Det är ju såklart finskt uttal på detta, men men..

Kukkola

Leverhögen

Årjäng, Värmlands län

Här är ju många tolkningar som kan göras! Lever du i högen? Lägger dom djurlever på hög?

Leverhögen

Menlösa

Laholm, Hallands län

Ett och annat roligt namn har dom i Laholm (Snorrslida som finns längre ner på sidan).  Menlösa barnens dag firas 28 december! Kommer namnet härifrån eller hade de många menlösa förr i tiden.

Menlösa

Mensträsk

Norsjö, Västerbottens län

Mensträsk är tack och lov inte vad det låter som. Det är bara en by i Västerbotten.

Mensträsk

Porrarp

Hässleholm, Skåne län

Det inte utan att man garvar högt när man kör förbi Porrap och kommentarerna haglar! Ja jag vet det är lite barnsligt men faktiskt himla kul!

Porrarp

Pungpinan

Stockholm, Stockholms län

Okey Pungpinan är egentligen ingen ort, men definieras som en stadsdel i Skarpnäck strax söder om centrala Stockholm.  Jag kunde inte låta bli att ta med det ändå. Många av oss som kommit upp i åldrarna vet att pung kan vara en penningpung, men för den yngre generationen så kanske inte det är det som ordet pung står för.  Ursprunget kommer från krogen Pungpinan, som enligt traditionen fick sitt namn av att det var där man ”pinade” sin penningpung för att betala för sitt brännvin.

Pungpinan

Rambo

Vindeln, Västerbottens län

Ja många av oss förknippar ordet Rambo med Sylvester Stallone, hade varit kul att höra från en riktig Rambo bo, hur tongångarna och skämten gick, när filmen gick upp på filmduken.

Sexdrega

Svenljunga, Västra Götalands län

Sexdrega betyder någonting i stil med ”sex drag” och är enligt Wikipedia från början beteckning på ett ställe vid Ätran där man haft sex platser för fiskfångst genom notdragning. Inte riktigt det första man tänker på när man hör namnet.

Skuttunge

Uppsala, Uppsala län

Får mej att tänka på lilla Skutt i Bamse, så himla gulligt namn!

Skuttunge

Snorrslida

 Laholm, Hallands län

Ja men nu är vi där, då jag har funderingar – en snorre och en slida – och så blev det Snorrslida.  Ja tänk så lättroad man kan vara. hahaha

Snorrslida

 

Hoppas du fått dej ett leende på läpparna!