Go Back

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine är en klassisk fransk paj. Pajen är fylld med ost, rökt skinka och en krämig äggstanning.
Total Time1 hour 30 minutes
Course: Huvudrätt, lunch
Cuisine: Franskt
Yield: 6 portioner

Materials

Paj botten

  • 3 dl 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 100 gr smör eller margarin
  • 2 ½ msk vatten

Fyllning

  • 150 g rökt skinka
  • 150 g lagrad ost (med stark smak)
  • 4 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde eller mellangrädde
  • krm svartpeppar

Instructions

Paj botten

  • Lägg mjöl, salt, och matfett skuret i mindre bitar, i en matberedare eller direkt på bakbordet.
  • Hacka samman till en grynig massa.
  • Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  • Platta ut degen något och linda in den i plastfolie.
  • Låt den ligga kallt, ca 30 min.

Efter 30 min

  • Kavla ut degen till en platta som täcker både botten och kanten på en pajform, 24-26 cm i diameter (för 6 port).
  • Klä formen med degen och nagga den med en gaffel.
  • Täck kanterna med ugnsfolie.
  • Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 10 min. Ta bort folien.

Fyllning

  • Skär skinkan i små tärningar.
  • Riv osten.
  • Lägg allt i pajskalet.
  • Vispa samman ägg och vätska. Peppra försiktigt.
  • Häll äggstanningen över skink- och ostblandningen.
  • Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C, 30-40 min tills fyllningen stannat.
  • Servera pajen varm med en blandad grönsallad.

Notes

Njut av din Quiche Lorraine, den passar till det mesta!