Godis är något som de flesta av oss gillar. Kommer du ihåg när man fick gå till kiosken med några ören eller en krona på fickan?

Kiosk

Där stod man framför glasrutan och pekade på favoritgodiset, en sån och två sådana och kiosktanten plockade i godiset i den lilla vita papperspåsen. Sen cyklade man hem och njöt av de bitar man hade handlat.

Som allt annat går utvecklingen framåt och idag köper vi kilovis med godis i stora färgglada påsar och kallar det ofta för lördagsgodis.

Gamla godbitar byts ut mot nyare versioner som ibland är godare och ibland kanske inte så goda. En del finns kvar men mycket är borta. Vissa smaker och konsistenser är mycket saknade! Riff är väl det tuggummit som är mest saknat av oss som fick smaka på den första lite mjöliga varianten (den andra generationen riff var lite mer ”gummiaktig).

Tablettaskarna!  Vem minns inte när man fick en tablettask med Tutti Frutti, det får varje fall mitt smakminne att sätta fart. Eller en dumleklubba.  Oavsett vilket vårt favoritgodis var så lever de fortfarande kvar i minnet av våra smaklökar.

Vilken godissort saknar du mest och vill ha tillbaka?

1. Tutti Frutti

Tutti Frutti-askarna från Mazetti är en gammal godis som fortfarande produceras men numera under märket Fazer. Dessa små godbitar var en personlig favorit förr men som tyvärr inte håller samma konsistens och smak.

2. Zig Zag

Dessa goda sega minttabletterna var så goda!

3. Riff

Runt 1970 kostade ett riff 5 öre och en bugg var dubbelt så dyr. Denna underbara laktritssmak och mjöliga konsistens. Ja kanske inte det enklaste att göra bubblor med men ändå, RIFF kom tillbaka!

4. Ako Kola

Detta är en så kallad Seg Favorit som försvann ett tag men återkom igen i butikerna! Ako Frukt kom tillbaka 2016!

5. Roulette

Cloettas Roulette var en god choklad som var lätt att ha med sig och lättare att äta upp. Tyvärr är Roulette ett minne blott.

Fotograf: Vänersborgs Museum

6. Salmiak

Säger bara mums… Återigen en liten tablettask, som räckte länge!

7. Pez

Pez skapades i Österrike 1927 och den första smaken var pepparmint, till slut tillkom mer smaker så som citron och apelsin. Pez var inte bara en godis utan lite av en leksak och vilken sorts Pez automat man hade gjorde stor skillnad! Ja Pez finns än idag!

8. Punch

Även om detta kanske inte var min favorit när jag var riktigt liten så var det många som gillade denna lilla chockladbit fylld med ”punsch”.!

 

9. Nickel

Mina favoriter när det gällde Nickel, var svartvinbär och fruktblandningen! Hur som helst Nickel idag smakar inte likadant som när jag växte upp!

 

10. Emser

Emser var den där tablettasken som tant Kerstin bad mej springa till kiosken och handla. För mig var det en tablettask som vuxna åt!

 

11. Marabou Mjölk-Choko

Dagens vanliga Marabou mjölkchoklad väger 100g eller 200g. När den lilla kolabit kom ut på30-talet så fann man 3 kolabitar med ett chokladöverdrag.

 

12. Harpluttar

En harplutt kostade 1 öre på 60-talet. Jag fullkomligt älskade dessa små pluttar. Otroligt goda och de kunde hålla väldigt länge om man kunde motstå frestelsen att bita sönder dom…