Go Back

Fläskpannkaka

Detta är Fredrik Johnssons klassiska recept på fläskpannkaka som uppskattas av både stora och små.
Måltid: lunch, Middag
Keyword: Fläskpannkaka
Yield: 4 portioner

Materials

Pannkaka

  • 300 gr Rökt sidfläsk i bit
  • 1 ½ msk Olivolja
  • 1 krm Salt
  • 1 ½ krm Svartpeppar malen
  • 7 dl Standardmjölk
  • 3 ½ dl Vetemjöl
  • 5 st Ägg
  • 30 gr Smör
  • 1 tsk Salt

Tillbehör

  • 300 gr vitkål
  • 2 tsk olivolja
  • 2 tsk vit balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 dl lingonsylt, till servering

Instruktioner

Pannakakan

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Skär bort eventuellt svål från fläsket och skär fläsket i centimeterstora tärningar.
  • Stek fläsktärningarna med olivolja i en stekpanna. Salta (1krm salt) och peppra. Ta av stekpannan från spisen och ställ åt sidan.
  • Häll hälften av mjölken i en skål och vispa i allt mjöl och salt så att du får en klumpfri smet.
  • Tillsätt resten av mjölken i skålen och vispa i äggen i smeten.
  • Smörj en ugnssäker form med smör.
  • Lägg det stekta fläsket i formen och häll på pannkakssmeten, rör om med en slev så att fläskbitarna sprider ut sig i hela formen.
  • Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills du fått en fin gyllenbrun yta på fläskpannkakan.

Tillbehör

  • Strimla vitkålen tunt med hjälp av en osthyvel eller mandolin.
  • Lägg upp i en skål och ringla över lite olja och balsamvinäger och tillsätt en nypa salt.
  • Om du vill kan du droppa lite olivolja på pannkakan.
  • Servera med vitkål och lingonsylt.

Tips

Testa gärna med att byta ut fläsket mot bacon!