Flygande Jacob!

En rätt som praktiskt taget lagar sig själv i gratängform var poppis när vännerna kom över på middag. För vem kan misslyckas med en blandning bestående av grillad kyckling, bacon, grädde, banan och jordnötter? Så gott – och smaklökarna får en riktig nostalgitripp på köpet!

Receptet publicerades första gången i Allt om Mat nr 13 1976 och upphovsmannen lär vara Ove Jacobsson, verksam inom flygfrakt. Tack Ove för denna oslagbara rätt!

Ingredienser:

1 färdiggrillad kyckling
140 g tärnat bacon
1 banan
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl chilisås
4 port ris, gärna basmatiris
1 dl saltade jordnötter

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Skär den grillade kycklingen i strimlor.
  • Lägg i en ugnssäker form.
  • Stek baconet och lägg på kycklingen.
  • Skala och skiva bananen och lägg dem på kycklingen.
  • Rör ihop grädde och chilisås, smaka av med salt och peppar. Häll det över kycklingen.
  • Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Strö jordnötterna över kycklingen och servera

 

Tips

Kockknepet: Prova gärna att smaka av grädden med curry eller italiensk salladskrydda.