Sedan 1988 har Handelns Utredningsinstitut (HUI) varje år utsett Årets julklapp.

Här är hela listan

 

1988 – Bakmaskinen

 

Bakmaskinen som bakar bröd. Vi var många som skaffade oss denna fantastiska köksmaskin som skulle underlätta för bland annat våra frukostvanor.  Man blandade ingredienser i maskinen som sen knådade degen, jäste och gräddade brödet automatiskt.  Vi kunde ställa in när brödet ska vara färdigt, så att det går att servera nybakat och varmt till frukost.

Tekniken har sitt ursprung i Japan, och bakmaskinen introducerades i Sverige 1987.

Den minskade dock snabbt i popularitet under 1990-talet, för att åter bli populär mot slutet av 2000-talets första decennium.

 

1989 – Videokameran

Årets julklapp 1989

Kameran hade nu blivit mer tillgänglig tack vare att priset hade gått ner och började bli mer konsumentanpassad.  Det var lite av en revolution med tanke på det gamla smalfilmerna.  Idag har allt förändrats och att spela in video är något som tillhör vardagen för många.

 

1990 – Wokpannan

1990 årets julklapp
Fräscht, krispigt och smaskigt – wokad mat med grönsaker och kanske olika sorters kött tog oss med storm. Asiatisk matlagning blev mer och mer populär i Sverige i slutet av 1980-talet och wokpannan blev årets julklapp 1990. Idag är det kanske inte så att vi i särskilt stor utsträckning wokar mat hemma, men att köpa wok som snabbmat är det många som gör.

1991 – CD Spelaren

CD-spelaren brukade (finns fortfarande) oftast finnas i en Stereoanläggning för hemmabruk, en bilstereo, i datorer eller som bärbara enheter.

1992 – TV-spelet

1992 årets julklapp

Nu var det Nintendo och tjock TV som gällde.

1993 – En parfym

Arets Julklapp 1993

Detta år bestämde handeln att en parfym skulle vara årets julklapp att ge bort.

1994 – Mobiltelefonen

Så rätt Handelns utredningsinstitut hade när de utsåg mobiltelefonen till årets, eller varför inte decenniets julklapp! Då, 1994, var mobiltelefonen fortfarande ovanlig.  På den tiden kallades den för ”Nalle!

1995 – CD-skivor

Detta var på många sätt den perfekta julklappen,  från 1990 fram till kanske 2008.

1996 – Internetpaket

Ett sådant paket innehöll ett modem som skulle kopplas till telefonen så att datorn skulle kunna få kontakt med Internet (så kallat uppringt Internet) samt programvara som levererades på en CDROM-skiva. Hastigheten ner var som mest 0,5 Mbit per sekund, vilket är rena skämtet om vi jämför med genomsnittshastigheten idag.

Idag är vi glada att slippa det lilla blipp-bloppande 56 k modemet som var hjärtat i den hårda julklappen.

1997 – Elektroniska husdjur

Tamagochi  – Det elektroniska husdjuret är ett slags konstgjort sällskapsdjur. Det håller dig sällskap eller så har du det enbart för nöjes skull. Tamagochi är väl det tidigaste elektroniska husdjuret. Det uppfanns i Japan och började säljas 1996. Även idag säljs Tamagochi i olika varianter som till och med kan ”prata” med varandra. En Tamagochi måste ha uppmärksamhet och bli omskött, annars ”dör” den och ägaren måste börja om.

1998 – Dataspelet

Nu ökade datorspelandet i popularitet och att datorspel blev årets julklapp 1998 var kanske inte så förvånande. De mest kända datorspelen är de populära World of Warcraft och Super Mario Bros som fortfarande har en fast fanskara.

1999 – Boken

En julklapp som har fungerat i alla tider – till alla åldersgrupper

2000 – DVD spelaren

Motivering för årets julklapp detta år var att den ökade digitala nöjeskonsumtionen var beroende av den nya tekniken och att DVD-spelaren därmed var så rätt i tiden en produkt bara kan vara.

2001 – Ett verktyg

Var det någon som förstod årets julklapp år 2000.

2002 – Kokboken

Behövde vi fler kokböcker i våra hem. Ja kanske, kanske hade vi glömt bort hur vi lagade mat efter all snabbmat som nu fanns tillgänglig i varje hörn.

2003 – Mössan

Tja vad ska man säga. Årets julklapp som ska utses ska varit en nyhet under året eller som har varit mycket omtalad i media under året som gått. Dessutom ska produkten representera den tid vi lever i. Hmm…

2004 – Platt TV

Årets julklapp utses varje år av Handels Utredningsinstitut. De går igenom ett antal produkter och väljer ut den produkt som de tror kommer att sälja bäst under julhandeln det året. Ett av kriterierna på produkten är att det är en nyhet eller att den har haft ett stort medieutrymme under året som gått. Ett annat av kriterierna är att produkten ska representera den tid vi lever i. 2004 år julklapp, platt-tv:n, uppfyller samtliga kriterier.

2005 – Pokerset

År 2005 fick pokerspelet ett uppsving. Sveriges första pokertidning lanserades. Ordet Nätpoker blev valt till årets trendigaste ord på nätet. Antalet nätpoker-ord ökade med ofattbara 14 400 procent sedan året innan. Spelbolaget Pokerroom.com blev valt till årets IT-företag av Veckans affärer.

Intresset för nätpoker fullkomligen exploderade under 2005 och det var kanske inte så konstigt att årets julklapp blev ett pokerset.  Ett pokerset har allt du behöver för att spela poker, det brukar finnas en kortlek, spelmarker och ofta är innehållet samlat i en snygg väska.

2006 –  Ljudboken

En ljudbok är helt enkelt en vanlig bok som är inläst på cd. På så sätt kunde du lyssna till en bra berättelse när du körde bil, medan du promenerade eller joggade, under tiden du tränade, städade eller strök tvätt. Om du hade en bärbar cd-spelare, eller om du laddade ner ljudboken till en mp3-spelare så kunde du lyssna på den var du än var.

Idag släpps de flesta böckerna både som pappersbok och som ljudbok. Ibland läser författaren själv in sin bok och ibland är det en professionell skådespelare som läser in boken.

2007 – GPS

Detta året hade Tomten och hans renar hade extra lätt att hitta hem till alla snälla barn.  Nu var årets julklapp en GPS-mottagare.

2008 – Upplevelse

Intresset för upplevelsepresenter ökade popularitet.  I en tid då vem som helst kan köpa vad som helst och ett nästan obegränsat shoppingutbud tack vare internet så är det personligt tillverkade presenter och upplevelsepresenter som slår bäst.

När det gäller upplevelser så finns det nästan hur mycket som helst att välja bland. Biobiljetter brukar alltid gå hem och de är heller inte så dyra. Har du mycket pengar i julklappsbudgeten så kan du bjuda på en resa eller en spaweekend. Det lär bli uppskattat. Eller varför inte ge bort en riktig annorlunda upplevelse, låt dina nära och kära få testa chokladupplevelse, att rida islandshäst, åka hundspann, gå på rensafari eller paddla kanot. Det finns mängder av upplevelser att välja på i alla delar av Sverige och även utomlands.

2009 – Spikmattan

Spikmattan blev en riktig snackis och många var skeptiska till att de verkligen skulle hjälpa mot de som man sa att den skulle. Spikmattan påstås frisätta endorfiner vilket kan lösa spänningar och ge avslappning. Företagen säger även att spikmattan lindrar smärta och botar olika sjukdomar.

2010 – Surfplattan

Under början av 2010 kom företaget Apple ut med sin nya storsäljande produkt iPad. Detta var sedan startskottet för en våg av olika surfplattor från en mängd olika märken. Denna stora hype kring produkten gjorde att den blev ett självklart val till Årets Julklapp.

Redan långt innan 2010 fanns det surfplattor på marknaden, men inga av dessa kan jämföras med de som kom under just 2010. Tidigare hade man oftast läsplattan till att läsa böcker och tidningar, medan många idag använder den för att spela spel, surfa på nätet eller blogga.

2011 – Matkassen

Under 2011 blev det otroligt populärt att låta andra sköta middagsinköpet, många känner att de inte  hinner med det själva i en stressig vardag.

Tack vare denna produkt har även livsmedelshandeln kunnat ta sig ut på internet på ett helt nytt sätt.

2012 – Hörlurar

Det var många som trodde att detta skulle bli årets julklapp. Detta då hörlurarna representerar den mobila och uppkopplade vardag vi lever i.

2013 – Råsaftcentrifugen

Intresset för att laga mat har ökat och då främst av det hälsosamma slaget och en råsaftscentrifug som kan hjälpa oss med detta låg helt rätt i tiden. Att äta rent i form av mat utan olika kemikalier och tillsatser har gjort att allt fler konsumenter väljer att göra sin mat från grunden och då gärna med frukt och grönt i fokus. Med hjälp av råsaftcentrifugen kan du få ut den hälsosamma råsaften ur dina fruker och grönsaker, vilket ger dig en juice utan några tillsatser som du finner i juicerna i butik.

2014 – Aktivitetsarmbandet

Även detta är går årets julklapp 2014 i hälsans tecken. Aktivitetsarmbandet registrerar olika saker som du gör och utsätter din kropp för under dagen, och såväl natten, för att ge dig en överskådlig bild av ditt hälsosamma tillstånd.

Armbandet fungerar bland annat som en stegräknare och pulsmätare och kan med hjälp av denna information ge dig en indikation på hur din kropp mår. Genom att föra över den insamlade datan till din dator kan du få upp grafer för hur dina dagar ser ut, vilket kan ge dig en inblick i vad du kan göra för att fortsätta att leva ett friskt och hälsosamt liv.

2015 – Robotdammsugaren

En självklar julklapp för många. Men vem skulle man ge den till i familjen?

2016 – VR-glasögonen

Valet av VR-glasögon som årets julklapp motiverades med att vi lever i den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik och dessutom förväntar vi oss ”mervärden och förstärkta upplevelser” i vår vardag.  MEN blev den sån stor hit?

2017 – Elcykeln

Nu motiverade man att elcykeln speglar svenskarnas miljömedvetenhet, hälsomedvetenhet och bekvämlighet. Elcykeln uppfyller – enligt HUI – all tre kriterierna man har för året julklapp:

  • Elcykeln har fått ett nyväckt intresse, exempelvis är var tionde cykel som sålts under året varit en elcykel.
  • Elcykeln representerar den tiden vi lever i med medvetna miljöval där vi väljer bort bilen och väljer miljövänligare alternativ som cykel, elcykel, kollektivtrafik m.m.
  • Det är även en stor efterfrågan på elcyklar, under det senaste året har försäljningen av elcyklar ökat med 50% jämfört med samma period året innan. Dessutom finns en statlig premie som innebär att man får 25% rabatt när man köper elcykel.

2018 – Återvunna kläder

Så här var motiveringen:

  • Det återvunna plagget representerar den tid vi lever i. Vi lever i en tid där konsumenterna vill handla mer hållbart och detaljhandeln möter upp med nya alternativ. Teknologi växer fram som ger råvaror flera liv, konsumenterna förväntar sig att få veta hur varor är producerade och vill kunna göra individuella ställningstaganden.
  • Det återvunna plagget har fått ett nyväckt intresse. Teknologiska landvinningar gör att vi kommer allt närmare storskaliga initiativ för plagg tillverkade av hållbara material. Sverige ligger långt fram genom handlingskraft från såväl ett av världens största klädföretag som mindre entreprenörer. Dessutom fick den torra sommaren 2018 fyra av tio svenskar att bli mer oroliga för klimatförändringarna, nästan hälften av befolkningen känner något slags oro eller ångest kopplad till dessa och en vecka innan valet var miljö och klimat den enskilt viktigaste frågan för väljarna. Sex av tio konsumenter uppger att de 2017 lade mer pengar på miljömärkta eller etiskt märkta varor än ett år tidigare.
  • Det återvunna plagget förväntas svara för ett högt försäljningsvärde och säljas i ett stort antal exemplar. Plagg av återvunna material kommer med största sannolikhet att utgöra en betydande del av framtidens modehandel. Många av världens stora modeaktörer har satt ambitiösa kvantitativa löften om mer återvinning i sin produktion och därmed kommer volymerna av plagg tillverkade av återvunnet material att öka i takt med att tekniken utvecklas.

2019 – Mobillådan


Mobillådan är en liten ask eller box, eventuellt med fack, för förvaring av mobiltelefoner.  Vad säger ni? Är det en hit?