Själv kan jag bli supernostalgisk när jag ser en svartvit film. Det är min uppväxt, mina känslor och framförallt barndomsminnen.

En tv-kanal

Det fanns en tv i hemmet och en kanal och det var den svartvita kanalen Sveriges Radio. Dessutom så sändes det inte tv-program dygnet runt utan alla dessa var satta till att sändas när de flesta kommit hem från sina jobb och innan vi barn skulle gå till sängs.

Om man satte på tv innan sändning kom ”myrornas krig” upp.

Testbilden

Testbilden dök upp strax före sändning och användes för att kontrollera tv-mottagarens bildkvalitet,  gråskala, grynighet och skärpa och rörelse i bild. Man testade även bild och ljud.  Minns ni de där pipande tonerna?

 

Pellepennan och Suddegumman

Oj vad man satt klistrad framför tv:n när Pellepennan och Suddegummans ”tecknade” program sändes.  På den tiden sändes inga Disney filmer.

Anita och Televinken

Åhh vad jag längtade till detta program startade. Jag kunde fråga flera gånger hur mycket är klockan, när börjar det?  Anita och Televinken är verkligen en del av min barndom.  Televinken lärde oss en massa saker. 1969 påbörjades ett samarbete med Barnens trafikklubb, och programmen sändes i Sveriges Radio. Temat var att lära oss barn hur vi skall bete sig ute i trafiken. Sångtexterna var ofta skrivna av Gullan Bornemark, oftast till melodier som redan var välkända.

Du kika på en del avsnitt i SVTs öppna arkiv.

Humle och Dumle

Ja tänk va kul det var att titta på dessa upp och nervända målade hakor som talade i Farbror Frippes skafferi.

Familjen Addams

Denna serie kom med som en bonus här på sidan.

Detta var den mest knasiga familjen på tv. Även om jag inte kunde engelska så skrattade man och tyckte den var helt fantastisk.

Du kan läsa om hela Familjen Addams här!

 

 

Vilket var ditt favorit barnprogram?