Grevinnan och betjänten

Varje nyårsafton samlas miljontals tv-tittare runt om i världen för att titta på en brittisk komedi klassiker. Grevinnan och betjänten eller som den heter på engelska Dinner for One, med huvudrollen spelad av Freddie Frinton, är så älskad att programmet är den mest sedda enligt  Guinness World Record i nishen ”den mest årliga upprepade showen.”

Den hade premiär i Tyskland 1963 och i Sverige 1969

 

 

 

Freddie Frinton spelar James, en åldrig butler som serverar middag till sin arbetsgivare, Miss Sophie (May Warden).

De andra gästerna – Admiral von Schneider, Mr Pomeroy, Sir Toby och Mr Winterbottom – är frånvarande, och James efterliknar var och en av dem medan de plyschligt döpar sina glas sherry, vin, champagne och hamn.

Vid slutet av kvällen är han kungligt full.

 

Tv-versionen vi ser på nyårsafton spelades in 1963, men pjäsen är mycket äldre än så och går att spåra tillbaka till 1920-talet och den korta pjäsen ”Dinner for one” av den brittiske skådespelaren och författaren Lauri Wylie.

Pjäsen var ingen succé på den tiden. Det skulle dock ändra sig när skådespelaren Freddie Frinton, betjänten, såg den i semesterorten Blackpool på 1940-talet förstod han pjäsens potential.

Frinton köper upphovsrätten av Wylie och sätter upp pjäsen 1945 där han spelar mot sin kompanjon Audrey Maye. För att spetsa till storyn hittar han på tigerfällen som han låter sin betjänt snubbla på. 

Sketchen blir en succé och paret spelar den år efter år utan att den blir något mer än en lokal buskis-sketch.

”Grevinnan och betjänten” blir en världs-succé

1962 händer det, som gör att vi än idag kan se den i våra tv apparater, två tyskar, underhållaren Peter Frankenfeld och regissören Heinz Dunkhase,  ser Freddie i pjäsen och bestämmer sig för att visa den i tysk tv.  

Motvilligt accepterar Freddie Frinton att åka till Tyskland, men han kommer inte att prata tyska. Till tv-inspelningen byts Sophie, så Audreys mamma May Warden som då är 72 år får rollen som den 90-åriga Sophie.

Svensk tv köper in tv-sketchen 1962, men det är lite för mycket spritromantik i den så sketchen läggs undan och plockas inte fram igen förrän 1969 när tiden är mogen. Då har Frinton tyvärr varit död i ett år, efter en hjärtinfarkt. 

Senare kommer resten av Europa och Sydafrika att upptäcka det udda tv-paret. Och de blir stjärnor över allt, utom hemma i Storbritannien. 

De båda skådespelarna dog ovetandes om succén.

 

Gästerna i ”Grevinnan och betjänten”

Överklasskvinnan miss Sophie fyller 90 och hon vill fira dagen med sina gamla kära vänner. Det ska gå till som det alltid har gjort och vi vet inte riktigt om Sophie förstått att vännerna är döda och det bara är Sophie och betjänten som är kvar i livet.

Betjänten får spela alla roller och skåla friskt med Sophie. 

 Sir Toby: Han är lite törstigare än de andra. Och han vill ha sitt glas fyllt till breden.

 Admiral von Schneider: Urtypen för en preussisk soldat som slår ihop klackarna vid varje distinkta ”schkol!” 

 Mister Pommeroy: En tårmild vän som har glömt att han är på födelsedagsfest och  snyftar fram ”gott nytt år”.

 

 

 

GOTT NYTT ÅR
Önskar vi Er alla