60-talets TV-serie Familjen Addams

Vissa släktnamn och TV-serier glömmer man inte så lätt!  Vi som växte upp med svartvit tv och kanske inte hade så mycket utbud glömmer inte så lätt Familjen Addams.

Introt där de knäpper med fingrarna och där matriarken Morticia, sitter i sin fantastiska stol, med sin familj runt om sig var något som lätt fastnade i huvudet. 

Eller hur? Da dadada da da – missa inte videon längst ner på sidan!

Morticia Addams

En kultiverad och vacker kvinna som stickar, håller på med konst, spelar på shamisen (ett japansk instrument), driver upp köttätande växter och klipper rosor genom att klippa av knopparna och ordnar de taggiga stjälkarna i en vas.

Med långt, rak ebenholtsvart hår är hon alltid klädd i en lång, snäv svart klänning som längst ner har ett avslut av tentakler.

Med sin aristokratiska hållning och frigörelse är hon den lugna centrala personen  hushållets kaotiska händelser.

Gomez Addams

En pensionerad advokat av spansk/castiliansk härkomst, som är passionerat kär i sin fru, och ofta kallar henne för spanska namn som ”Querida” och ”Cara Mía”.

Hans åtrå och eldiga passion för henne intensifieras kraftigt när hon pratar franska.

Gomez är väldigt förmögen på grund av att han äger många företag och aktier och han slösar pengar på ett kavalleriskt sätt.

Hans hobby är att spränga modelltåg i bitar.  Gomez är klädd i en svart kritstrecksfärgad kostym med svart slips, och man ser honom nästan alltid röka en cigarr.

Uncle Fester Addams

Morticias sprudlande farbror som alltid har en lång kappa med pälsklädd krage.

Puckelryggad och kal på huvudet.  Fester är ganska förtjust i dynamit och sprängmedel.

När han vill slappna av lägger han sig på en bädd av spikar, eller genom att sätta in huvudet i en bokpress eller genom att tortera sig i en sträckbänk, medan han stoppar in glödlampor i munnen.

 

Lurch

Familjen Addams lojala butler, som främst i grymtar eller stönar, när han svarar eller ska prata.

När Morticia och Gomez behöver honom drar dom i snöret till klockan, han kommer omedelbart och svarar: ”Du ringde?” ( ”You rang?”)

Han är fysiskt imponerande och spelar cembalo.

 

Grandmama Addams

Mormor Addams  – Gomez mamma, en häxa som blandar ihop trollkarlsdrycker, utför trollformler,  tittar in i framtiden och knivkastning.

 

Wednesday Addams

Gomez och Morticias dotter och familjens yngsta medlem, Wednesday är en konstig men söt liten flicka som tycker om att ha bisarra husdjur, som en svart änkespindel med namnet Homer och en ödla med namnet Lucifer.

Hon gillar även att leka med en halshuggen docka med namnet Marie Antoinette.

 

Puglsey Addams

Gomez och Morticias son och Wednesdays äldre bror.

Godhjärtad och smart och ibland helt normal och detta strider mot sin familjens levnadssätt, som att gå med i scouterna.

Han gillar också att konstruera olika maskiner och leka med sprängmedel. Han gillar även att leka med sitt husdjur bläckfisken Aristoteles.

 

Thing

En hand, som inte har en kropp, som kommer ut ur lådor, byråer och andra håligheter. Det är Gomez ständiga ”följeslagare” sedan barndomen  och Thing är alltid redo att hjälpa familjemedlemmar med de mindre sysslor, som att lyfta telefonluren, hämta posten, tända cigarrer, hälla te och spela schack.

Thing har tydligen förmågan att teleportera sig från ett ställe till ett annat nästan direkt.

 

Itt

Det förekommer också en figur som heter kusin Itt, som är en mindre karaktär som består av ett golvlångt hår, solglasögon och hatt.

Han talar  snabbt, obegripligt gibberish som bara familjen kan förstå.

 

Ophelia Frump

Morticias flyktiga äldre syster som är ”familjens vita får”.

Gomez är ursprungligen förlovad med Ophelia i ett arrangerat äktenskap, men när han ser den då 22-åriga Morticia, blir de kära i varandra.

Blommorna som är sammanflätade i Ophelias hår har faktiskt rötter som går ner till hennes fot, och foten höjs när en man drar i blommorna.

Hester Frump

Mor till Morticia och Ophelia. Hon är en häxa och en gammal vän till Grandmama Addams.

 

…. och nu till det bästa

Introt till TV-Serien, den där melodin som sätter sig i huvudet och du går och nynnar till!