Innan 1969 hade vi inte mycket att välja på. Om man var sugen på lite TV-underhållning fick man nöja sig med att titta på Tekniskt magasin, Hylands hörna, Sportspegeln, Pellepennan & Suddagumman eller vad som nu råkade visas på den enda kanalen som fanns. Det var tider det, när man fick sitta som klistrad framför rutan och hoppas på något roligt program.

Tiden före 1969: En kanal för alla, och alla för en kanal!

Men för över 50 år sedan hände det något magiskt – plötsligt dök TV2 upp, som en blixt från klar himmel! Och vilken förändring det blev, nu fanns det hela TVÅ kanaler att välja mellan! Man kunde knappt tro sina ögon när man såg alla dessa fantastiska nya program som började dyka upp.

Minnet av att meka med antennen för att få in TV2

Vi kan nu kolla tillbaka på den där gamla TV-tiden med ett leende på läpparna. Vi minns hur vi sprang mellan rummen och försökte få in den nya kanalen på den gamla TV-apparaten, med en klumpig antenn som aldrig ville stå rätt. Och vilken glädje det var när vi äntligen lyckades få in TV2 och kunde se något annat än samma gamla program om och om igen.

Ja, det var en revolutionerande tid, och vi kan tacka TV2 för att den lade grunden för det breda utbud av underhållning som vi idag kan avnjuta på våra otaliga kanaler och streamingtjänster. Så nästa gång du zappar mellan dina hundra kanaler eller väljer bland tusentals filmer på Netflix, tänk då på hur det en gång började – med en liten, men ack så viktig, förändring som skedde 1969.

Fredagen den 5 december blev en minnesvärd dag för svenska tv-soffpotatisar, då valmöjligheterna plötsligt fördubblades! Om man hade en splitterny TV, eller hade lyckats meka ihop en tillsats, kunde man njuta av den storslagna invigningen av TV2. Den inleddes med ett kort tal av radiochefen och fortsatte med barnprogrammet Babar, som lade grunden för en ny era inom svensk TV.

Carl-Uno Sjöblom: Testpratarhjälten som hjälpte oss att navigera i den nya TV-världen

Vår testpratarhjälte Carl-Uno Sjöblom, även expert och korsordskonstruktör för Hemmets Veckotidning, var först ut. Han spelade skivor, pratade med tittarna, besvarade TV2-frågor och visade testfilmer hela dagen, från sex på morgonen till 18 på kvällen. Men, förrädiskt nog hade kanalen smygstartat med testsändningar redan under våren, när de fick igång TV2-sändaren. Regionalt började man sända egenproducerade program och filmer vid flera tillfällen och perioder fram till den stora dagen

Kanalklyvningen: När Sverige gick från monokromt till färgglatt

60-talet var tv-apparatens tidevarv, och på 70-talet fick vi äntligen två kanaler och färg-TV. TV2 föddes strax innan decennieskiftet efter oändliga diskussioner och blev känt som ”kanalklyvningen”. Detta markerade även startskottet för TV1, som tidigare bara kallats ”televisionen”.

SVT:s födelse och profileringen av kanalerna: Från tävlan till samarbete

Anders E Lundin från SVT:s publikdialog avslöjar att ursprungstanken var att TV1 och TV2 skulle existera ”i ädel tävlan och konkurrens med varandra”. De var dock inte så profilerade från start. Skol-TV var förvisso dagtidens höjdpunkt, men för övrigt var det kvällstid som gällde.

SVT grundades 1979, och både radio och tv hade fram tills dess sänts av Sveriges Radio. Efter decennier av samtal, beslutades 1987 att profilera kanalerna. Ettan skulle stå för stora program, medan TV2 blev Sverigekanalen, som skulle producera och sända program utanför Stockholm.

Svensk TV:s ständiga utveckling: Kanalernas resa från 1969 till idag

Satelliter och paraboler förde fler kommersiella kanaler till våra hem, och TV3 föddes på nyårsafton 1987, följt av marksända TV4 den 15 september 1990. SVT:s kanaler ansågs konkurrera med varandra, och den 8 januari 1996 genomfördes en förändring. Kanal 1 och TV2 Sverigekanalen upphörde, och SVT1 och SVT2 blev de nya namnen.

Ytterligare förändringar inträffade 2001. SVT1 blev större och bredare, medan SVT2 blev mer nischad. Rapport flyttade från tvåan till ettan, och svenska tv-tittare fortsatte att uppleva spännande förändringar i sina vardagsrum!

https://youtu.be/qiKczfO6iY8