80-talets mest populära presentatör: Lill Lindfors

Presentatörerna i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest spelar en mycket viktigt roll. Självklart är det låtarna som är det viktigaste, men att ha värdar som tar med dig på en resa denna kväll, gör att det blir extra roligt och minnesvärt. Vi har sett många presentatörer genom åren, alla med sina olika stilar.

Eftersom Herreys vann tävlingen 1984 var det Sveriges tur att hålla i tävlingen året efter. Det var andra gången Sverige arrangerade tävlingen, första gången var tio år tidigare, 1975 i Stockholm.

Scandinavium var vid denna tidpunkt den största arenan i Sverige. Kapellmästare var Curt-Eric Holmquist som ledde en orkester på 48 musiker, de flesta från Göteborgs symfoniorkester. Han dirigerade Sveriges och Belgiens bidrag själv, medan de andra länderna hade gästdirigenter med sig.

Legend

Vissa har blivit legender utav olika anledningar, men den mest minnesvärda är nog ändå Lill Lindfors 1985. Hennes humor och utstrålning var helt fantastisk hela tävlingen igenom. Och framförallt när Lill Lindfors gör den oförglömliga entrén efter att hon bytt om. Inför miljontals tittare tappar hon kjolen.

Där satt vi och tappade andan för att i nästa minut uppleva något helt nytt. Fantastiskt. Och allt detta på den tiden då vi endast hade två tv-kanaler.

Se hela denna video med massor av godbitar från EuroVision Song Contest, men framförallt en hyllning till Lill Lindfors!

 

Tänk att det har varit 64 Eurovision Song Contest fram till dags dato och bakom knuten lurar den 65 och kommer hållas i Rotterdam, Nederländerna.

Sverige har varit med 59 gånger sedan 1958, med undantag för åren 1964, 1970 och 1976. 1964 avstod man tävlan på grund av en nationell artiststrejk, 1970 avstod man i protest mot att fyra länder segrat året innan och 1976 avstod man av ekonomiska skäl.

Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingen med sex vinster, en andraplacering och sex tredjeplaceringar. Utöver dessa har man kommit på plats 4-5 vid ytterligare elva tillfällen.

Ser man enbart till antalet vinster ligger Sverige för närvarande på andraplats. Endast Irland har vunnit fler gånger, totalt sju gånger.

Vad tycker du om Melodifestivalen och Eurovision Song Contest?